Epilepsia - Crizele partiale complexe

Index articole

CRIZELE PARTIALE COMPLEXE

Apar deobicei la adultii tineri, cu focarul in lobul temporal in 80% din cazuri, 20% pornind din lobul temporal. 30% au o masa anormala (tumora, malformatie arteriovenoasa) intr-unul dintre lobi. Totusi cea mai comuna etiologie este scleroza temporala meziala (STM).

STM apare la adolescenti mai frecvent si se caracterizeaza prin pierderea de neuroni si glioza in hipocamp. Pe IRM apare ca o hiperintensitate in hipocamp. Patogenia nu este clara, dar poate urma unei afectari cerebrale discrete (meningita, hipoxie, traumatism cranian) din timpul copilariei timpurii.

SEMNE si SIMPTOME

Majoritatea pacientilor trec printr-o aura, descrisa ca o senzatie de ridicare sau de cadere resimtita in abdomen, miros dezgustator sau spasme ale membrelor imediat inainte de criza. Criza incepe cu incetarea activitatii verbale asociata cu impietrire. Pacientii nu mai raspund la stimuli verbali sau vizuali, si pot reproduca automatisme (miscari de spalare a mainilor repetitive sau lingerea buzelor) si incep sa umble fara scop. Aceste miscari tind sa fie stereotipe pentru fiecare pacient. Acestea dureaza 1-3 minute dupa care urmeaza o perioada de confuzie timp de 5-20 minute, iar pacientul nu-si mai aminteste criza.

DIAGNOSTIC

EEG ajuta diagnosticarea focarului epileptic, respectiv lobul temporal sau frontal. Cand EEG nu da indicii clare se poate apela la privarea somnului sau folosirea de electrozi aditionali (nasofaringieni si sfenoidali). IRM identifica leziunile din hipocamp.

TRATAMENT

Prima linie de medicamente este alcatuita din Carbamazepine, fenitoina, lamotrigina, oxcarbazepina si acid valproic. Se pot folosi si celelalte anticonvulsivante in caz ca acestea nu sunt eficace. Pacientii cu scleroza temporala meziala care nu raspund la tratamentul medicamentos sunt candidati pentru lobectomia lobului temporal anterior, interventie chirurgicala in cadrul careia se indeparteaza doua treimi din lobul temporal anterior. In urma interventiei 80% dintre pacienti au o reducere importanta a crizelor iar 60% se vindeca.

Comments  

# georgeta 2016-10-31 15:43
Buna ziua am sa incep direct si sa spun ca am o cutie de sabril de 500mg de la băiețelul meu care tot schimbam tratamente si nimic nu dă roade si nu scăpăm de crize (nu va mai spun toate diagnosticele pentru ca sunt foarte multe),tot ce va rog este daca stiti pe cineva care are nevoie (cutia o dau la pretul cumparat din turcia).va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# victoria 2012-03-15 08:58
Copilul are 3 ani si 2 luni. am facut EEG video concluzia este
In inregistrare de somn se depisteaza patterne fiziologice corespunzatoare stadiilor somnului lent cu respectarea consecutivitati i lor si se depisteaza activitate epileptiforma bilateral-sincr ona generalizata cu debut si accent de amplitudine in ariile corticale frontale pe stinga. Aceasta boala se trateaza sau progreseaza mai departe. Ajutatima nu stiu cu ce sa incep.
Reply | Reply with quote | Quote
# Ioana 2011-02-03 19:44
Am 14 ani...Si acum 2 zile am aflat ca sunt intr-o faza mica de epilespie... :cry:: cum se manifesta la varsta mea...pot scapa de ea? :cry::
Reply | Reply with quote | Quote
# petronius 2010-11-13 17:43
lucrez cu un copil cu acest sindrom.Totusi sper intr-un prognostic favorabil.Este un copil plin de viata, este in centrul tuturor copiilor, are initiativa la joc, ii antreneaza si pe ceilalti., este respectuos.Este un copil deosebit.
Reply | Reply with quote | Quote
# irina 2010-10-19 01:36
un baiat de 6 ani bolnav de epilepsie de uturac a facut o criza tonico cclonica care a urmat cu o internare la npi respectam tratamentul cu depakine si topiramat dar la adormire se scutura din maini si picioare cam 5 min ce se intimpla
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh