Trombofilia în sarcină

Sarcina asociaza un status procoagulant, care favorizeaza formarea cheagurilor de sânge.

Acest potențial trombotic poate complica 1 din 1500 sarcini, iar consecințele pot fi avorturi spontane recurente, retard de creștere intrauterină, preeclampsie, tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară. Riscul trombotic este exacerbat de staza venoasă în membrele inferioare, creșterea capacitanței venoase mediată hormonal, rezistența la insulină și hiperlipidemie. Riscul este maxim în primele 20 săptămâni de sarcină.

Screeningul pentru trombofilie este recomandat gravidelor cu istoric personal de tromboembolism venos asociat cu un factor de risc permanent (ex. antecedente familiale de embolie venoasă) și celor cu un eveniment tromboembolic  neprovocat (fără factori de risc), la o vârstă tânără.

Screeningul pentru trombofilie trebuie să includă factorul V Leiden, mutația G20210A a protrombinei, deficitul de antitrombină III, proteină C sau S.Screeningul nivelului de homocisteină sau MTHFR (metilen tetrahidrofolat reductază) nu este recomandat deoarece mutația MTHFR nu este asociată cu efecte negative în sarcină.

Tratamentul constă în supraveghere sau anticoagulare pentru trombofiliile cu risc scăzut (mutații heterozigote pentru factor Leiden și protrombină, deficit de proteină C/S), și anticoagulare obligatorie pentru cele cu risc crescut (homozigoție pentru factor Leiden sau mutația G20210A a protrombinei, deficit de AT III). Gravidele cu istoric de tromboembolism venos, trombofilii cu risc înalt vor primi și anticoagulare postpartum. După naștere, pentru contracepție se vor alege metodele de barieră, dispozitivul intrauterin sau pilulele doar cu progestin (POP).

Referințe: ACOG - Management of Inherited Thrombophilias in Pregnancy

Add comment


Security code
Refresh