Screening și diagnostic precoce în cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin (cancerul cervical) reprezint? una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeie.

De cele mai multe ori cancerul de col apare în legătură cu infecția persistentă cu o tulpină oncogenă de HPV și este precedat de modificări precanceroase (displazie cervicală). Asocierea cu infecția HPV și riscul crescut la femeile cu parteneri sexuali multipli a creat premisele încadrării cancerului cervical ca o adevărată boală cu transmitere sexuală.

Screeningul pentru cancerul de col uterin cuprinde:

  • consult ginecologic anual
  • evaluarea factorilor de risc pentru cancerul de col uterin – prin chestionarea femeii cu privire la fumat, antecendentele ginecologice-obstetricale, viața sexuală și folosirea de contraceptive
  • test Papanicolau – presupune recoltarea cu ajutorul unei periuțe/spatulă/tampon a unei mostre de celule de la nivelul colului uterin, care ulterior vor fi examinate la microscop. În funcție de prelucrarea probei, există 2 tipuri de test Papanicolau: citologie convențională (în care celulele sunt puse direct pe lamă și analizate la microscop) și citologie în mediu lichid (ThinPrep, în care celulele sunt suspendate într-o fază lichidă după recoltare), cea din urmă având o acuratețe mai mare. Testarea se începe la cel mult 3 ani de la începerea vieții sexuale sau la 21 ani și se efectuează anual; dacă rezultatele sunt negative la mai multe determinări consecutive, my-drugs-blog.com se recomandă la 2-3 ani. Testul Papanicolau este inclus în setul de analize uzuale periodice.
  • în funcție de rezultatul testului papanicolau, pot fi recomandate și alte teste pentru examinarea colului uterin (colposcopie, biopsie)
  • recent, un studiu publicat în Lancet a arătat că testarea ADN-HPV este superioară testului Papanicolau în depistarea leziunilor cervicale grave, sugerând că ar putea reprezenta o strategie mai eficientă pentru screeningul cancerului cervical decât citologia singură. Ghidurile actuale recomandă însă genotiparea HPV doar în cazul unor rezultate anormale la testul Papanicolau.

Diagnosticul precoce al unei displazii cervicale de grad înalt sau a unui carcinom in situ oferă șansa de vindecare, fără prețul unor operații mutilante în sfera genitală.

Add comment


Security code
Refresh