Sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual (SPM) este un grup de semne ?i simptome care afecteaz? femeile în zilele premerg?toare menstrua?iei.

Aproape toate femeile (85%) prezintă manifestări clinice ușoare care pot fi încadrate ca sindrom premenstrual. O proporție mică (2-5%) dintre femei au însă o serie de tulburări fizice și emoționale mai severe, separate de disconfortul normal asociat menstei. Atunci când semnele și simptomele premenstruale interferă cu calitatea vieții femeii, putem afirma că au tulburare disforică premenstruală.

Cauze. Factori de risc

Cauza tulburărilor încadrate ca sindrom premenstrual este reprezentată de modificările hormonale. Alte cercetări au incriminat activitatea unor neurotransmițători – serotonină, beta-endorfină. Simptomatologia poate fi agravată de un consum excesiv de cafeină, stress sau factori metabolic-nutriționali (deficit de magneziu, vitamină D). Istoricul familial crește probabilitatea apariției sindromului premenstrual. Concordanța crescută la gemenii monozigoți sugerează faptul că există o componentă genetică importantă.

Semne și simptome

Manifestările clinice de sindrom premenstrual includ: angorjarea sânilor (mărirea și tensionarea sânilor, care devin sensibili la atingere), erupție de acnee, balonare, creștere în greutate prin retenție de lichide, durere de burtă (crampe abdominale), tulburări de tranzit intestinal (constipație/diaree), dureri musculoscheletale, cefalee, iritabilitate, modificări de dispoziție, pofte alimentare, labilitate emoțională, disforie, oboseală, modificarea libidoului, insomnii, accese de plâns, depresie. Aceste simptome apar cu 1-2 săptămâni înaintea menstruației (în timpul fazei luteale a ciclului menstrual) și dispar după începerea sângerării menstruale. Intensitatea simptomatologiei este de obicei aceeași de la un ciclu la altul pentru o femeie, dar poate suferi și variații.

Diagnostic

Diagnosticul este anamnestic și clinic. Întrucât simptomele sunt nespecifice, un criteriu important pentru definirea sindromului premenstrual este apariția lor în faza luteală (premenstruală) și absența în faza foliculară (preovulatorie). Pentru a stabili patten-ul ciclic de apariția a simptomatologiei, se recomandă femeii să țină un jurnal pentru cel puțin 2 cicluri premenstruale. Sindromul premenstrual trebuie diferențiat de alte afecțiuni dureroase ale femeii – dismenoreea, endometrioza.

Tratament

  • evitarea excesului de cofeină, sare, zahăr și alcool
  • suplimente de vitamine și minerale (calciu, vitamina E, vitamina B6, magneziu)
  • asigurarea unei odihne suficiente și a activității fizice regulate
  • analgezice uzuale (antiinflamatorii nesteroidiene) pentru combaterea durerilor
  • antidepresive din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) pentru formele severe
  • diuretice pentru ameliorarea retenției hidrosaline
  • preparate hormonale (contraceptive orale, derivați de progesteron)
  • tratament naturist – ceai de sunătoare (Cannings et al)

Referințe: Premenstrual Syndrome, AAFP

Add comment


Security code
Refresh