Semne și simptome de embolie pulmonară

Embolia pulmonar? este cel mai adesea un diagnostic de suspiciune clinic?, ailment help confirmat pe baza testelor paraclinice ?i imagistice. Din cauza tabloului clinic nespecific, suspiciunea clinic? apare destul de frecvent, îns? pu?ine cazuri sunt confirmate.

Următoarele semne și simptome trebuie să ne sugereze ca diagnostic diferențial și embolia pulmonară: tahicardie, tahipnee, dispnee, saturație scăzută în oxigen, subfebră, durere toracică de tip pleural, hipotensiune, sincopă, cianoză/paloare, diaforeză, hemoptizie, zgomote pulmonare diminuate, suflu sistoloc de insuficiență tricuspidiană, accentuarea componentei pulmonare a zgomotului II, frecătură pleurală, presiune venoasă jugulară crescută.

Severitatea simptomatologiei depinde de volumul embolului și de statusul cardiopulmonar anterior emboliei: obstrucția embolică a peste 50% din patul vascular pulmonar (prin blocarea unei artere pulmonare principale sau a arterelor lobare) duce la cord pulmonar acut embolic, care evoluează cu insuficiență ventriculară dreaptă, șoc cardiogen și deces, pe când obstrucția unei artere subsegmentare se poate prezenta cu o simptomatologie minimă.

Pentru creșterea acurateței diagnostice au fost propuse o serie de scoruri clinice (Wells, Geneva), care încadrează pacientul cu probabilitate joasă, intermediară sau înaltă de embolie pulmonară. Confirmarea paraclinică necesită EKG, radiografie, determinarea D-dimerilor, ecografie cardiacă, scintigramă de ventilație/perfuzie sau CT spiral.

Utilă pentru diagnostic poate fi prezența factorilor predispozanți pentru formarea de trombi în sistemul venos profund al membrelor inferioare sau la nivelul cordului drept – intervenții chirurgicale majore recente, traumatisme, cancer și tratament anticanceros, trombofilie, sarcina, insuficiență cardiacă, BPOC, AVC cu imobilizare la pat, călătorii lungi cu avionul sau mașina, obezitate, consum de preparate hormonale (contraceptive orale), istoric personal de evenimente tromboembolice, fumat.

Add comment


Security code
Refresh