Rezultatul la testul Papanicolau

Testul Papanicolau (pap smear) sau citologia exfoliativa cervico-vaginala este o metoda de depistare a leziunilor inflamatorii, precanceroase si canceroase ale colului uterin.

Testul constă în prelevarea prin raclare cu ajutorul unei periuțe/spatule/tampon a unor probe de celule din endocol, exocol și fundul de sac vaginal posterior, care sunt puse pe lamă și analizate la microscop. Recoltarea se face prin expunerea cervixului prin examen cu valve. Testul Papanicolau este o metodă de screening pentru cancerul cervical și se efectuează anual după vârsta de 21 ani (sau după 3 ani de la începerea vieții sexuale) până la 65 ani; în cazul a 3 rezultate negative consecutive, testarea se efectuează la interval de 2-3 ani. Testul se efectuează la între zilele 10-20 ale ciclului menstrual, cu condiția să nu aibă sângerare vaginală, să nu fi avut contact sexual în ultimele 24-48 ore, să nu fi folosit spermicide, ovule, tampoane sau să fi făcut spălături vaginale. Importanța screenigului cancerului cervical prin examen citologic Papanicolau rezidă din faptul că leziunile preneoplazice sunt asimptomatice și că pot fi vindecate dacă sunt depistate precoce. Progresia leziunilor premaligne către cancer invaziv se face în circa 8-10 ani. Cauza cancerului de col uterin o reprezintă infecția recurentă și persistentă cu tulpini oncogene de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45).

Rezultatul la testul Papanicolau

Rezultatul începe prin precizarea calității probei recoltate – satisfăcător/insuficient pentru interpretare. Actualmente prelevarea și analizarea celulelor cervicale se face în mediu lichid, ceea ce crește acuratețea interpretării frotiului.

Rezultatul la testul Papanicolau se exprimă clasic sub forma a 5 clase de citologie:

  • 1 – normal: testul este negativ
  • 2 – inflamator: prezența de leucocite polimorfonucleare sau limfocite traduce existența unei infecții. Analiza secrețiilor cervico-vaginale prin frotiu și cultură poate evidenția prezența Trichomonas vaginalis, Gardnerella, Chlamydia, Actinomyces, cocobacili, Candida sau floră bacteriană polimorfă. Se recomandă repetarea testului după tratament antiinflamator și antibiotic. O altă categorie de frotiu benign este reprezentat de cel cu modificări reactive – folosirea de contraceptive, dispozitiv intrauterin (sterilet) sau tampoane, contact sexual, iradiere/chimioterapie, modificări de atrofie, reparare sau regenerare.
  • 3 – displazic: inversarea raportului nucleo-citoplasmatic, modificări nucleare (hipercromatofilie, pleiomorfism nuclear, mitoze), citologia este sugestivă pentru premalignitate. Ca tratament se recomandă electrocauterizare, criocauterizare, vaporizare laser, conizație sau amputație de col.
  • 4 – celule neoplazice izolate
  • 5 – celule neoplazice în plaje (cancer invaziv). După confirmarea prin biopsie, se recomandă tratament multimodal cu radioterapie și chirurgie.

Din 2001, prin consens internațional s-a adoptat sistemul Bethesda în locul clasificării numerice, care încadrează anomaliile celulelor scuamoase (SIL, squamous cell abnormalities) astfel:

  • ASC-US (atypical squamous cells of undetermined significance) – celule scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată. Citologia ASCUS apare în leziuni inflamatorii, atrofice sau stadiile precoce ale infecției HPV. Pentru o femeie cu ASCUS în perimenopauză sau postmenopauză se recomandă terapie locală cu estrogeni.
  • ASC-H (atypical squamous cells cannot exclude HSIL) – celule scuamoase atipice, nu poate fi exclusă displazia de grad înalt (severă)
  • LSIL, LGSIL (low-grade squamous intraepithelial lesion) – leziuni intraepiteliale scuamoase de grad redus, corespund displaziei ușoare și infecției cronice HPV. Koilocitul este celula caracteristică infecției HPV.
  • HSIL, HGSIL (high-grade squamous intraepithelial lesion) – leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt, corespund displaziei moderat-severe și carcinomului in situ (CIN)
  • carcinom cu celule scuamoase

Pentru anomaliile celulelor glandulare producătoare de mucus din canalul endocervical, descrierea în sistemul Bethestda se face sub forma:

  • AGC-NOS (atypical Glandular Cells not otherwise specified) – celule glandulare atipice fără alte specificații
  • AGC-FN (atypical glandular cells in favor of neoplasia) – celule glandulare atipice în favoarea neoplaziei
  • AIS (endocervical adenocarcinoma in situ) – adenocarcinom in situ.

Rezultatul testului Papanicolau poate preciza și existența infecției cu virusul herpex simplex, Candida, Trichomonas vaginalis, Gardnerella sau vaginoza bacteriană. Pentru liniștirea femeii, uneori se menționează rezultatul ca fiind negativ pentru leziuni intraepiteliale sau malignitate. În populația generală de screening, proporția rezultatelor Papanicolau este următoarea: negativ 90-95%, ASCUS 2-5%, LSIL 2-3%, HSIL 0.5%, 0.5% cancer, 0.5% AGC-NOS.

Pentru leziunile de displazie cervicală se mai folosește și sistemul CIN (cervical intraepithelial neoplasia) de stadializare a neoplazie cervicale intraepiteliale:

  • CIN 1 – displazie ușoară (corespunde LSIL din sistemul Bethesda)
  • CIN 2 – displazie moderată (corespunde HSIL din sistemul Bethesda)
  • CIN 3 – displazie severă (corespunde HSIL din sistemul Bethesda)
  • carcinom in situ (CIS)
  • carcinom invaziv

Interpretarea rezultatelor la testul Papanicolau

În caz de ASC-US, se recomandă tratament antibiotic și antiinflamator, repetarea examenului Papanicolau și testarea ADN-HPV.

Dacă rezultatul testului Papanicolau este anormal (ASC-H, LSIL, HSIL) se recomandă efectuarea unei colposcopii, urmată de un chiuretaj biopsic endocervical, biopsie cervicală din zonele lezionale (mozaic, leucoplazie, punctație, anomalii vasculare) sau conizație diagnostică.

Comments  

# violeta 2017-12-03 08:32
Buna am primit rezultatul analizei de citologie HSIL displazie severa este foarte grav?
Reply | Reply with quote | Quote
# iriada 2016-08-08 16:39
Buna ziua. De curand am facut un ERAD iar rezultatul buletinului histopatologic este " Fragmente de col uterin intre 0,3 si 0,8 cm orientate in totalitate, cu marcate artefacte de prelevare de tip marca electrica cu prezenta la nivelul exocolului si glandelor endocervicale metaplaziate de modificari arhitecturale dispuse in 1/3 si toata grosimea epiteliului, atipii citologice de tip koilocitar zonal in suprafata si prezenta de mitoze in 2/3 din grosimea epiteliului. CONCLUZII: Neoplazie cervicala itraepiteliala de grad inalt si scazut". Am rugamintea sa ma ajutati in lamurirea acestui diagnostic intrucat medicul ginecolog la care am efectuat aceasta interventie nu m-a lamurit daca este vorba de CIN si care ar fi stadiul (1,2 sau 3) sau ceva mai grav. Va multumesc si astept raspunsul dvs. intrucat sunt foarte speriata.
Reply | Reply with quote | Quote
# nicol 2016-05-26 16:14
am facut pt prima data testul papanicolau si spune rezultat final pozitiv si anomaliiale celulelor epiteliate scuamoase LSIL CE INSEAMNA nu inteleg
Reply | Reply with quote | Quote
# Ani 2016-03-31 17:56
am facut testul papanicolau pentru prima data si imi spune asa.concluzie:- C3 de cauza nedeterminata ASCUS(nu se exclude ASC-H) .RECOMAND: COLPOSCOPIE/BIO PSIE DE COL UTERIN, intrebarea mea este daca este foarte grav,si ce ar trebui sa fac.am doar 23 de ani,si imi este frica de mor ...este grav?
Reply | Reply with quote | Quote
# georgiana 2012-08-21 08:57
mie mi-a iesit ca rezultat duce ce am facut testul "frotiu cu rare celule scuamoase intermediare, leucocite moderat prezente" este normal??? multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2012-08-21 17:27
Prezenta leucocitelor in frotiu denota o inflamatie, posibil sa aveti o infectie. Ar fi bine sa faceti cultura din secretie cervico-vaginal a, tratament in functie de rezultat si eventual ulterior sa repetati testarea. Numai bine!
Reply | Reply with quote | Quote
# Daria 2012-10-29 18:25
Buna, in urma cu o luna am facut un test pap. si mi-a iesit HSIL (IVA CIN III) iar dupa 3 saptamani am repetat testul la alt cabinet la care am primit rezultatul de ASC-US. Mentionez ca am facut si o colposcopie care a avut ca rezultat *mici zone rosii si o zona iod negativa*.
Intrebarea mea este: Care rezultat sa il iau in calcul, caci nu mai stiu ce sa cred (un medic imi spune ca am nevoie de conizatie iar altul ca am nevoie de tratament ca nu asa de garv)????
Va multumesc!!!
Reply | Reply with quote | Quote
# Anika 2012-10-30 13:11
Buna,scuze ca intervin,si eu acum am ajuns cu rezultatul unui test papanicolau,si am intrat sa vad de rezultat,mie mi-a spus ca am ASC-US,si sa fac tratament cu ovule timp de 12 si sa repet la 3luni,dar si la mine se contrazic medici,(tin sa mentinez ca nu am copii)si a trebuit sa fac si HSG pentru tormpe,unul mi-a zis ca sunt bune trompele,altul a zis ca trebuie interventie la paroscop.Si in cazul meu este o poveste lunga si cel mai bine trebuie consultat si al treile medic,sa o gindim la rece cu calm si dupa aceea sa decidem,ce este mai bine pentru noi,Si apropo peste tot am gasit tratament pentru ASC-US,numai cu antibiotice pe saituri si domnul Doctor mi-a dat tratament cu Ovule.Nu stiu ce sa fac.
Reply | Reply with quote | Quote
# moni 2011-01-13 18:53
:lol:
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh