Pete la plămâni

„Pata pe plamân” este un diagnostic imagistic pentru opacitatile identificate la radiografia toracica sau formatiunile hiperdense depistate la CT.

Petele la plămâni necesită interpretare în contextul clinico-biologic al pacientului sau investigații suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic final. Aceste investigații suplimentare pot fi reprezentate de analize de sânge (pentru depistarea prezenței unor sindroame paraneoplazice sau a semnelor generale de impregnare neoplazică – anemie, sindrom inflamator), teste pentru confirmarea tuberculozei (IDR, frotiu și culturi din spută, quantiferon), proceduri imagistice-endoscopice (PET-CT, bronhoscopie) sau biopsie pentru formațiunile tumorale intrapulmonare (în vederea stabilirii caracterului benign sau malign). Trebuie evaluată și prezența factorilor de risc – fumat, expunere la azbest sau poluanți, istoric familial sau personal de boală respiratorie sau cancer.

Petele la plămâni pot avea cauze variate, de cele mai multe ori benigne – sechele de tuberculoză, pneumonie, arie de atelectazie (obstrucție bronșică cu resorbția aerului din teritoriul neventilat), adenopatii (ganglioni limfatici măriți), abces, embolie pulmonară, infecții fungice, cicatrici după o infecție mai veche, granuloame, dar pot însemna și un cancer pulmonar sau metastaze în plămân (caz în care trebuie căutată tumora primară). Nodulii pulmonari de dimensiuni mari, fără calcificări, care cresc în dimensiuni pe radiografii seriate, sunt însoțiti de adenopatie, pneumonită sau atelectazie și apar la pacienți peste 35 ani, fumători, cu simptome respiratorii – au o probabilitate mai mare de malignitate și necesită tratament prompt. Nodulii cu caractere de benignitate trebuie doar urmăriți în timp, prin radiografii repetate.

Aceste leziuni pulmonare sunt adesea identificate incidental la o radiografie toracică de rutină sau efectuată pentru alte motive decât simptomatologie respiratorie (tuse, hemoptizie, dispnee, durere toracică).

Foto: urmc.rochester.edu

Comments  

# IOANA 2013-05-02 07:31
BUNA ZIUA, AS DORI SA STIU MAI EXACT
CE INSEAMNA PATA LA PLAMANI? SOTUL MEU A FACUT ACUM 1 AN O ANALIZA LA PLAMANI RADIOGRAFIE, SI I-A SPUS CA ARE O PATA LA PLAMANI SI I-A DAT UN TRATAMENT ....ERDOMED, SI INCA CEVA....
EL INCA FUMEAZA SI MUNCESTE IN CONSTRUCTII
CE PARERE AVETI? SE POATE AGRAVA? ESTE GRAV? VA MULTUMESC
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-05-02 10:48
O pata la plaman depistata la radiografie poate insemna orice, de la un nodul sechelar la pneumonie sau cancer. Medicul care a recomandat si vazut radiografia este cel in masura sa stabileasca ce e de facut in cazul sotului dvs. Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna ziua. Am facut analizele si am urmatoarele rezultate, cat este de grav? FT3 ...

  Read more...

   
 • in urma testului Idr mi s-a citit 12 mm, mi s-a dat sa fac chimioprofilaxi e pt ca ...

  Read more...

   
 • pentru fetele care aveau nelamuriri.. si eu am prolactina aproape dubla am facut ...

  Read more...

   
 • Este justificata asocierea unui IECA cu un sartan (de exemplu perindopril cu ...

  Read more...

   
 • Buna seara! Va rog sa imi spuneti si mie ce inseamna la ECG:RS; AV=70b/min.

  Read more...