Pete la plămâni

„Pata pe pl?mân” este un diagnostic imagistic pentru opacit??ile identificate la radiografia toracic? sau forma?iunile hiperdense depistate la CT.

Petele la plămâni necesită interpretare în contextul clinico-biologic al pacientului sau investigații suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic final. Aceste investigații suplimentare pot fi reprezentate de analize de sânge (pentru depistarea prezenței unor sindroame paraneoplazice sau a semnelor generale de impregnare neoplazică – anemie, sindrom inflamator), teste pentru confirmarea tuberculozei (IDR, frotiu și culturi din spută, quantiferon), proceduri imagistice-endoscopice (PET-CT, bronhoscopie) sau biopsie pentru formațiunile tumorale intrapulmonare (în vederea stabilirii caracterului benign sau malign). Trebuie evaluată și prezența factorilor de risc – fumat, expunere la azbest sau poluanți, istoric familial sau personal de boală respiratorie sau cancer.

Petele la plămâni pot avea cauze variate, de cele mai multe ori benigne – sechele de tuberculoză, pneumonie, arie de atelectazie (obstrucție bronșică cu resorbția aerului din teritoriul neventilat), adenopatii (ganglioni limfatici măriți), abces, embolie pulmonară, infecții fungice, cicatrici după o infecție mai veche, granuloame, dar pot însemna și un cancer pulmonar sau metastaze în plămân (caz în care trebuie căutată tumora primară). Nodulii pulmonari de dimensiuni mari, fără calcificări, care cresc în dimensiuni pe radiografii seriate, sunt însoțiti de adenopatie, pneumonită sau atelectazie și apar la pacienți peste 35 ani, fumători, cu simptome respiratorii – au o probabilitate mai mare de malignitate și necesită tratament prompt. Nodulii cu caractere de benignitate trebuie doar urmăriți în timp, prin radiografii repetate.

Aceste leziuni pulmonare sunt adesea identificate incidental la o radiografie toracică de rutină sau efectuată pentru alte motive decât simptomatologie respiratorie (tuse, hemoptizie, dispnee, durere toracică).

Foto: urmc.rochester.edu


Ultimele comentarii

 • va rog sa-mi interpretati aceste analize ale unui prieten: FERR= 307 AHAV= 100 ...

  Citește mai mult...

   
 • buna ziua as vrea sa stiu daca noliprel 5mg merge in combinatie cu nebilet 5mg ...

  Citește mai mult...

   
 • Buna ziua .Am avut un nodul pe tiroida mam operat si acum am noua luni de la ...

  Citește mai mult...

Comments  

# IOANA 2013-05-02 04:31
BUNA ZIUA, AS DORI SA STIU MAI EXACT
CE INSEAMNA PATA LA PLAMANI? SOTUL MEU A FACUT ACUM 1 AN O ANALIZA LA PLAMANI RADIOGRAFIE, SI I-A SPUS CA ARE O PATA LA PLAMANI SI I-A DAT UN TRATAMENT ....ERDOMED, SI INCA CEVA....
EL INCA FUMEAZA SI MUNCESTE IN CONSTRUCTII
CE PARERE AVETI? SE POATE AGRAVA? ESTE GRAV? VA MULTUMESC
Reply | Reply with quote | Quote
# admin 2013-05-02 07:48
O pata la plaman depistata la radiografie poate insemna orice, de la un nodul sechelar la pneumonie sau cancer. Medicul care a recomandat si vazut radiografia este cel in masura sa stabileasca ce e de facut in cazul sotului dvs. Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh

The Best United Kingdom Bookmaker Ladbrokes Promo Code website review