Benign vs. Malign

Atunci când investiga?iile identific? o mas? tumoral? undeva prin organism, viagra pacien?ii vor s? ?tie dac? este cancer sau nu. Adic? dac? tumora este benign? sau malign?.

Termenul de tumoră nu este sinonim cu cancer, ci se referă la creșterea anormală a unui țesut. O tumoră poate fi benignă sau malignă, pe când cancerul este prin definiție malign. Diferența între benign și malign poate fi afirmată doar pe baza examenului histopatologic a unei probe de țesut tumoral obținută prin biopsie sau excizie chirurgicală. Așadar cancerul este un diagnostic strict anatomopatologic.

Formațiunile tumorale benigne au următoarele caracteristici: nu invadează țesuturile învecinate, ci doar pot produce compresiuni prin efect de masă, nu metastazează, nu recidivează (de obicei) și de cele mai multe ori sunt operabile. Problemele tumorilor benigne sunt legate de comprimarea organelor și vaselor cu care au raport de vecinătate anatomică (ex. adenoame hipofizare, adenoame tirodiene), sângerare/durere/obstrucție, disconfort estetic (ex. lipoame, hemangioame) sau probleme funcționale (ex. un fibrom uterin poate fi cauză de infertilitate, un adenom poate fi secretant de hormoni). Unele formațiuni benigne au potențialul de transformare malignă (ex. un polip colonic poate evolua către displazie și apoi cancer).

Tumorile maligne sau cancerele produc de obicei invazie locală, diseminează în ganglionii limfatici și dau metastaze la distanță. Atunci când prezintă extensie locală critică sau metastaze în alte organe, tumorile maligne pot fi inoperabile (rezecabilitatea poate fi uneori obținută după chimioterapie sau radioterapie neoadjuvantă).

Când există contraindicații pentru biopsie și examen histopatologic (ex. risc de sângerare, localizare greu accesibilă,  prezența unor complicații), caracteristicile clinico-paraclinice pot sugera caracterul benign sau malign. Astfel, un ritm rapid de creștere, prezența semnelor și simptomelor de impregnare neoplazică, a adenopatiilor sau metastazelor, valorile crescute ale markerilor tumorali, marginile neregulate la investigațiile imagistice – toate acestea sugerează malignitate.

Există situații în care tumorile nu sunt nici benigne, nici maligne – cum este cazul leziunilor precanceroase. Acestea trebuie urmărite și tratate chirurgical înainte de a evolua către stadiul de malignitate.

Add comment


Security code
Refresh