Bronșita acută

Bron?ita acut? este o inflama?ie acut? a arborelui traheo-bron?ic cauzat? de virusuri sau bacterii, tadalafil cu evolu?ie în general autolimitat?.

Cauze

  • expunere la frig și umezeală, variații termice
  • scăderea mecanismelor de apărare locală
  • infecții cu virusuri (adenovirus, coronavirus, virus sincițial respirator, rhinovirus, virusuri gripale și paragripale) sau bacterii

Din punct de vedere fiziopatologic apare hiperedemie și edem al mucoasei respiratorii, infiltrat inflamator cu neutrofile, hipersecreție de mucus și uneori exsudat mucopurulent – toate acestea producând un grad de obstrucție a căilor respiratorii.

Clinic: Semne și simptome

  • stare generală alterată, febră, frison, mialgii
  • tuse inițial seacă, apoi productivă (spută mucoasă, mucopurulentă)
  • dureri toracice
  • dispnee

La examenul clinic se poate constate wheezing, murmur vezicular diminuat, expir prelungit și raluri bronșice (ronflante, sibilante, subcrepitante).

Analize de laborator și imagistice

Analizele de sânge pot releva leucocitoză și sindrom inflamator cu VSH, proteină C reactivă, fibrinogen crescute. Se va efectua și examen de spută, frotiu și culturi. Radiografia cord-pulmon nu prezintă modificări specifice.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, la care se adaugă evidențierea microbiologică a agentului bacterian în spută.

Tratament

Întrucât infecția bronșică este frecvent virală, tratamentul este de cele mai multe ori simptomatic (expectorante, bronhodilatatoare, antitusive). Antibioterapia se recomandă doar atunci când etiologia este bacteriană (5-10%).

Evoluția este în cele mai multe cazuri autolimitată, recuperarea fiind completă atât morfologic cât și funcțional. Tusea poate persista până la 2-3 săptămâni sau chiar mai mult după dispariția simptomatologiei.

La pacienții cu afecțiuni pulmonare cronice o bronșită acută poate produce decompensare respiratorie.

Referințe: Acute Bronchitis, AAFP și NEJM

Add comment


Security code
Refresh