Statinele și riscul de cancer

Dat? fiind frecven?a mare a hipercolesterolemiei ?i impactul mare al acestui factor de risc în apari?ia aterosclerozei, statinele sunt printre cele mai bine vândute medicamente din lume.

Pe lângă efectul hipolipemiant, statinele au și efect antiagregant, de stabilizare a plăcilor de aterom, de modulare a răspunsului inflamator asociat aterogenezei și de ameliorare a disfuncției endoteliale.

Fiind atât de populare, statinele au intrat în vizorul atenției generale cu privire la potențialele reacții adverse asociate consumului pe termen lung. Astfel a apărut problema riscului de cancer asociat statinelor.

Actualmente există multiple dovezi care infirmă asocierea statinelor cu un risc crescut de cancer:

  • o meta-analiză din 2005 a grupului CTT (Cholesterol Treatment Trialists), updatată în 2010, a arătat că nu există un risc crescut de cancer asociat tratamentului cu statine indiferent de categoria de pacienți, durata tratamentului sau nivelul colesterolemiei
  • un studiu amplu publicat în BMJ a infirmat orice legătură a statinelor cu afecțiuni canceroase (stomac, colon, plămân, rinichi, sân, prostată), boala Parkinson, artrită reumatoidă, demență, evenimente trombotice sau fracturi
  • un studiu apărut în JACC a ajuns la aceeași concluzie: statinele nu prezintă risc de cancer

Referințe: CTT meta-analysis: No cancer risk with statins, low LDL-cholesterol levels

Add comment


Security code
Refresh