Vasopresina în resuscitare

Vasopresina este un agent vasopresor folosit în tratamentul diabetului insipid ?i în controlul hemoragiilor (în unele forme de boal? von Willebrand, cialis diagnosis în hemofilie ?i în hemoragia variceal?).

Vasopresina poate avea efecte valoroase și în resuscitare. Un studiu publicat în NEJM a arătat că efectele vasopresinei sunt similare cu ale adrenalinei la pacienții cu fibrilație ventriculară și activitate electrică fără puls (disociație electro-mecanică) și superioare epinefrinei la pacienții cu asistolă. Administrarea de vasopresină urmată de adrenalină s-a dovedit a fi mai eficientă decât adrenalina singură în tratamentul stopului cardiac refractar. O meta-analiză apărută în Resuscitation a relevat faptul că vasopresina îmbunătățește prognosticul pacienților cu asistolă, în special dacă este administrată precoce. Astfel, administrarea vasopresinei a fost asociată cu o creștere absolută a supraviețuirii de 1% (1 pacient salvat pentru fiecare 1000 persoane tratate). Creșterea a fost de 4% (4 pacienți salvați pentru 1000 persoane tratate) dacă vasopresina a fost administrată în primele 20 minute de la producerea stopului.

Efectul benefic al vasopresinei asupra supraviețuirii nu a fost însă semnificativ și în celelalte 3 ritmuri de stop cardiac: fibrilație ventriculară, tahicardie ventriculară fără puls sau disociație electromecanică.

Add comment


Security code
Refresh