Sartanii și riscul de infarct miocardic

Îngrijorarea privind riscul de infarct asociat terapiei cu sartani a ap?rut în 2004, buy cialis dup? ce studiul VALUE ar?tat o cre?tere a riscului de 19%.

Studii ulterioare nu au confirmat acest risc, iar o meta-analiză amplă publicată recent în BMJ infirmă posibilitatea ca sartanii (blocanții receptorilor de angiotensină) să crească riscul de infact miocardic.

Analizând datele a 37 studii clinice și peste 147.000 pacienți, meta-analiza a infirmat ipoteza unui risc crescut de infarct, deces cardiovascular sau deces de orice cauză asociat terapiei cu sartani. Rezultatele meta-analizei au mai arătat că blocanții receptorilor de angiotensivă scad riscul de stroke, insuficiență cardiacă și diabet.

În ultima perioadă, sartanii au constituit subiectul unor controverse privind siguranța lor, existând semne de întrebare referitor la riscul de cancer și riscul de diabet asociat acestei terapii. Acesta a fost infirmat de studii ulterioare și de o meta-analiză care a luat în studiu riscul de cancer pentru toate antihipertensivele.

Mai multe despre riscul de infarct asociat sartanilor puteți citi în review-ul "ARB-MI paradox" și în Angiotensin Receptor Blockers May Increase Risk of Myocardial Infarction: Unraveling the ARB-MI Paradox.

Add comment


Security code
Refresh