Orlistat și insuficiența renală acută

Dup? raportarea unui risc hepatotoxic, cialis ampoule medicamentul pentru obezitate orlistat prime?te o nou? lovitur?: poate da insuficien?? renal? acut?.

Aceasta este concluzia unui studiu canadian publicat în Archives of Internal Medicine care a relevat că dintr-un lot de 953 pacienți care luau orlistat, 2% au dezvoltat insuficiență renală acută în anul următor prescrierii medicamentului.

Orlistat este un inhibitor de lipaze pancreatice care împiedică absorbția grăsimilor din alimentație, contribuind astfel la scăderea în greutate. Mecanismul prin care orlistat produce injurie renală acută este legat de hiperoxalaturia enterică: lipidele neabsorbite leagă calciul la nivel intestinal, reducând calciul dispnibil pentru  sechestrarea oxalatului; astfel apare o absorbție excesivă a oxalat și depunere la nivel renal. Pe lângă riscul de injurie renală acută, alte reacții adverse ale orlistat sunt: steatoree, flatulență, toxicitate hepatică și pancreatică.

Piața medicamentelor pentru obezitate devine astfel și mai săracă, după retragerea sibutraminei și asocierea orlistat cu aceste reacții adverse. O nouă speranță vine de la combinația fentermină+topiramat (Qnexa), care s-a dovedit eficientă în scăderea greutății dar care prezintă și ea efecte adverse. Fentermina este un inhibitor al apetitului iar topiramatul este un anticonvulsivant.

Add comment


Security code
Refresh