Antihipertensivele și riscul de cancer

Riscul de cancer asociat medicamentelor antihipertensive a fost intens dezb?tut, patient dup? ce un studiu din 2010 a ar?tat un risc crescut al sartanilor.

Răspunsul la întrebarea privind riscul de cancer al hipotensoarelor vine de la o meta-analiză publicătă în The Lancet Oncology, care a inclus 70 studii clinice și aproximativ 325.000 pacienți.

Meta-analiza a arătat că nu există dovezi privind o creștere a frecvenței cancerului asociată principalelor clase de antihipertensive – inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA), blocanți ai receptorilor de angiotensină (BRA), beta-blocante, diuretice și calciu-blocante. Meta-analiza nu a confirmat riscul cancerigen al sartanilor în general și nici pentru telmisartan în particular, dar a relevat o creștere cu 10% a riscului de cancer în cazul combinației IECA + BRA, care este rar utilizată (datele pentru acest subgrup fiind în mare reprezentate de studiul ONTARGET, care a arătat non-superioritatea combinației telmisartan+ramipril față de ramipril singur cu prețul mai multor reacții adverse).

Add comment


Security code
Refresh