Conizația

Conizatia cervicala este o procedura diagnostica si terapeutica care se efectueaza în vederea depistarii si tratarii leziunilor precanceroase (displazice) si canceroase ale colului uterin.

Conizația constă în rezecția unui fragment în formă de con sau cilindru în jurul orificiului cervical; rezecția poate cuprinde și o porțiune sau întregul canal endocervical. Intervenția chirurgicală se face sub anestezie generală sau spinală. În leziunile localizate, conizația poate avea și valoare terapeutică, prin excizia completă a țesutului anormal; scopul conizației este de evitare a extinderii leziunii displazice în profunzime. După conizație, femeia trebuie să continue screeningul cervical prin examen Papanicolau și colposcopie.

Tipuri de conizație

  • conizația cu ansă diatermică (electroconizație sau ERAD, electrorezecție cu ansă diatermică) – metoda LEEP (loop electrosurgical excision procedure) sau LLETZ (large loop excision of the transformation zone)
  • conizația cu bisturiul rece
  • conizația cu laser

În funcție de tehnică (cu bisturiu, ansă sau laser) conizația poate dura între 15 și 45 minute și se poate efectua fie la cabinet, fie în spital cu internare de zi.

Indicații ale conizației

Conizația este indicată atunci când rezultatele testului Papanicolau sau ale biopsiei cervicale arată prezența de leziuni precanceroase (displazie) sau de carcinom in situ.

Leziunile displazice (CIN, cervical intraepithelial neoplasia sau cervical dysplasia) pot fi tratate și prin histerectomie (în leziunile extinse) sau crioterapie, vaporizare laser, electrocauterizare (care au dezavantajul că distrug țesutul cervical și nu oferă material pentru analiză histopatologică). Conizația este recomandată în displazia cervicală moderat-severă (de grad mediu sau înalt) și în suspicunea de cancer cervical (dacă se confirmă prezența celulelor canceroase, conizația trebuie urmată de tratament oncologic suplimentar). Atunci când diagnosticul citologic și cel histologic nu sunt concordante, când se nu se poate preciza gradul de invazie al unei leziuni, când rezultatul colposcopiei este inconcludent sau când nu se poate practica biopsie, există indicație de conizație cu valoare diagnostică.

Rezultatul testelor pentru depistarea infecției cu HPV (human papilloma virus) nu reprezintă indicații de efectuare a conizației; conizația nu vindecă infecția cu HPV.

Pregătirea pentru conizație

Procedura se programează în prima parte a ciclului menstrual, după încheierea menstruației. Cu 8 ore înaintea intervenției se instituie repaus digestiv (nu se mănâncă și nu se bea nimic – excepție fac persoanele care trebuie să-și ia medicamentele cu un pahar cu apă). Persoanele aflate sub tratament antiagregant plachetar (aspirină, clopidogrel) sau anticoagulant (warfarină, acenocumarol) vor consulta medicul pentru indicații privind întreruperea administrări acestor medicamente înaintea procedurii.

Cum se face conizația?

Conizația se face cu pacienta în poziție ginecologică, sub anestezie locală. Se introduce un specul pentru vizualizarea colului uterin, apoi se trece cu ansa electrică pe sub leziune, excizând astfel porțiunea de țesut displazic. Ulterior se efectuează hemostaza locală. Procedura durează circa 10-20 minute.

Conizația și sarcina

Conizația poate îngreuna posibilitatea ca o femeie să rămână însărcinată, datorită cicatricii cervicale care rămâne în urma procedurii. Odată însărcinată, femeia care a suferit o conizație poate avea probleme cu menținerea sarcinii, datorită riscului crescut de incompetență cervicală (funcția de contenție a sarcinii poate fi afectată în cazul unui col larg); în acest sens, se va practica cerclajul cervical (coaserea colului cu un fir care se menține până spre finalul sarcinii).

Complicații ale conizației

  • sângerare în timpul intervenției care să necesite manevre hemostatice și eventual transfuzii
  • dureri pelvine sau sângerări vaginale în primele săptămâni după intervenție
  • perforație uterină (complicație rară, mai frecventă la femeile aflate la menopauză sau la cele cu hiperanteversie uterină)
  • infecții genitale (pentru prevenirea infecțiilor unii ginecologi recomandă ovule antiseptice și antiinflamatoare)
  • dificultate în obținerea și menținerea sarcinii: stenoză/incompetență cervicală, modificări ale mucusului cervical, complicații ale sarcinii (avort, naștere prematură, ruptură prematură a membranelor)
  • leziuni reziduale displazice sau maligne
  • dismenoree

Sfaturi după conizație

Până la vindecarea completă a plăgii operatorii, care durează circa 4-6 săptămâni, femeia trebuie să evite contactul sexual, folosirea de tampoane, efortul fizic, dușurile vaginale, practicarea de sporturi, expunerea excesivă la soare sau frig, baie în cadă (se va face doar duș și cu apă nu foarte fierbinte). După electroconizație poate apărea o secreție închisă la culoare timp de câteva zile-săptămâni.

Add comment


Security code
Refresh