Contracepție - Metoda coitului întrerupt

Metoda coitului întrerupt (coitus interruptus, metoda retragerii) este o metoda contraceptiva naturala care consta în retragerea completa a penisului partenerului din vaginul femeii si ejaculare “în afara”.

Coitul întrerupt este mai mult o metodă de planning familial decât de contracepție, dată fiind eficiența sa scăzută în prevenirea apariției unei sarcini. Metoda nu presupune costuri financiare, este disponibilă permanent însă este grevată și de o rată de eșec foarte mare: fie datorită retragerii penisului prea târziu, după începerea ejaculării, și “scăparea” de spermii în tractul genital feminin , fie datorită ejaculării pe organele genitale externe ale femeii cu scurgerea ejaculatului în vagin, fie datorită lichidului seminal preejaculator care poate conține spermatozoizi de la ejaculări anterioare.

În plus, metoda presupune întreruperea bruscă a actului sexual, cu reducerea plăcerii sexuale și a orgasmului. Un alt dezavantaj al metodei este că nu protejează de infecțiile cu transmitere sexuală. Singurele avantaje sunt disponibilitate și lipsa costurilor, care trebuie puse în balanță cu “costurile” (emoționale, psihologice, sociale, financiare) unei sarcini nedorite. Femeile care nu doresc să rămână gravide și vor să aibă siguranța evitării unei sarcini nu trebuie să se bazeze pe această metodă contraceptivă, ci trebuie să apeleze la alte metode mai eficiente (hormonale, de barieră).

Eficiența metodei coitului întrerupt în prevenirea sarcinii este estimată la circa 75% (până la 95% în cazul partenerilor experimentați); această rată scăzută de contracepție este explicată prin prezența unui număr mic de spermatozoizi în lichidul preejaculator (suficient însă pentru a produce fecundația dacă femeia se află în perioada fertilă) și de faptul că în momentul apariției orgasmului emisia spermei poate fi foarte rapidă astfel încât partenerul nu are timp să-și retragă penisul; în plus, partenerul se poate simți mereu stresat de faptul că va trebui să retragă rapid penisul și uneori, cuprins de tumultuoasa plăcere sexuală din momentul ejaculării și finalizării actului sexual, poate uita sau întârzia scoaterea penisului din vagin. Metoda coitului întrerupt presupune un auto-control bun din partea bărbatului, astfel încât să nu se lase copleșit de orgasm și să rămână cu gândul la necesitatea de ejaculare în afara partenerei. Utilizarea acestei metode generează îngrijorare cu privire la riscul apariției unei sarcini nedorite și atunci când este utilizată pe termen lung, poate duce la insatisfacție sexuală datorită întreruperii permanante a orgasmului.

Comments  

# Mirela 2016-12-29 09:56
Buna ziua ! Deci daca eu si prietenul meu am incercat sa avem relații sexuale .. Si și-a introdus penisul in vaginul meu foarte putin .. Probabil 2-3 maxim cm . Nu exista șansa de sarcina nu? Precizez ca sunt virgina si nu mi-a curs sânge
Reply | Reply with quote | Quote
# Cristian 2016-06-02 12:20
Totul depinde de cat de bine te poti controla. Eu de 10 ani aceasta metoda am folosit-o in toate cele trei relatii monogame pe care le-am avut. Cu actuala sotie de patru ani folosim metoda si nu am avut nico surpiza. Singurele ejaculari in vagin le-am avut atunci cand ne-am proiectat bebeul. Totusi, pentru sex ocazional extraconjugal prezervativul e singura solutie!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh