Amenoreea de lactație

Amenoreea de lactatie este o metoda contraceptiva naturala de care beneficiaza proaspetele mamici în primele luni de alaptare.

Astfel, femeile care au născut și alăptează la sân nu pot rămâne gravide în primele luni post-partum. Secreția lactată este menținută de un hormon secretat de glanda hipofiză numit prolactină; prin efectul inhibitor asupra GnRH (gonadotropin releasing hormone), FSH și LH, prolactina determină o scădere a producției de estrogeni cu anovulație (lipsa ovulației) și amenoree (lipsa menstruației). Amenoreea și anovulația de lactație pot dura până la 12 luni, în funcție de perioada cât este alăptat sugarul.

Metoda amenoreei de lactație are o eficiență maximă imediat după naștere, dacă sunt îndeplinite condițiile pentru pentru stimularea permanentă a secreției lactate: copilul este preponderent alăptat la sân, atât pe durata zilei (la interval de cel puțin 4 ore) cât și noaptea (la interval de cel puțin 6 ore), cu golirea completă a sânilor. Principalul stimul al secreției lactate este suptul. Așadar, faptul că bebelușul suge la sân transmite semnale hormonale în organismul mamei că nu vrea frățiori în primele 6 luni de la nașterea sa. Eficiența metodei scade din momentul diversificării alimentației, ca urmare a scăderii treptate a secreției lactate – ceea ce duce la apariția ovulației, restabilirea ciclului menstrual și creșterea fertilității.

Alăptarea la sân previne apariția unei sarcini cu o eficiență de 98-99.5% în primele 6 luni după naștere. După 6 luni, metoda amenoreei de lactație nu mai este considerată sigură și se recomandă folosirea de metode contraceptive suplimentare pentru prevenirea sarcinii: metoda calendarului, metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical, metoda coitului întrerupt, metoda simptotermică (asociere între determinarea temperaturii bazale, palparea colului și resimțirea durerii de ovulație), metode de barieră (prezervativ masculin/feminin, diafragmă vaginală), dispozitiv intrauterin (sterilet); metodele hormonale (contraceptive orale) trebuie evitate pe durata alăptării deoarece pot interfera cu secreția lactată. Apariția unei menstruații pe durata alăptării este un indicator că metoda nu este sigură în prevenirea sarcinii.

Amenoreea de lactație prezintă avantajul că este o metodă anticoncepțională naturală, fiziologică, economică, cu o eficiență mare și fără riscuri.

Add comment


Security code
Refresh