Hemoglobina glicozilată (glicată, HbA1c) sau glicemia cu memorie

Hemoglobina glicozilat? (glicat?) este o analiz? de sânge care exploreaz? metabolismul glucidic.

Ea reprezintă acea proporție de hemoglobină care are atașată diferite mocule de zahăr (glucoză sau alte hexoze – fructoză, galactoză, manoză) și rezultă prin glicarea neenezimatică a moleculei de hemoglobină. Această fracție a hemoglobinei a fost inițial denumită hemoglobină glicozilată, dar astăzi se preferă termenul de hemoglobină glicată (pe baza diferențelor care există între reacțiile de glicozilare și respectiv de glicare).

Ce este hemoglobina glicată (HbA1c)?

HbA1 este hemoglobina normală de adult, iar HbA1c este fracțiunea cea mai importantă (80%) a hemoglobinei glicate (glicohemoglobinei). Procesul de glicare a hemoglobinei este strâns corelat cu concentrația de glucoză din sânge (cu cât glicemia este mai mare cu atât mai multă hemoglobină va fi glicată) și reflectă fidel media glicemiilor din ultimele 3 luni (90 zile). Alți autori sunt de părere că evaluarea retrospectivă a statusului glicemic este din ultimele 120 zile (cât durata de viață a hematiilor, având în vedere că glicarea este un proces ireversibil), alții că reflectă cel mai bine situația glicemiilor din ultimele 2-4 săptămâni.

Când se efectuează hemoglobina glicată (HbA1c)?

Hemoglobina glicată este utilă pentru aprecierea echilibrului glicemic la pacienții cu diabet zaharat, pentru a vedea dacă tratamentul este adecvat pentru menținerea unui control bun al glicemiei. Utilitatea determinării HbA1c pentru monitorizarea tratamentului antidiabetic a fost validată prin studiile UKPDS și DCCT. Controlul glicemic bun evidențiat printr-o valoare țintă a hemoglobinei glicate sub 7% se asociază și cu un prognostic bun privind complicațiile cronice vasculare ale diabetului zaharat.

Începând cu 2010, ghidul ADA (American Diabetes Association) recomandă folosirea hemoglobinei glicate și pentru diagnosticul diabetului zaharat: o valoare peste 6.5% este diagnostică pentru diabet, iar o valoare între 5.7 și 6.4% înseamnă prediabet.

Avantajul utilizării hemoglobinei glicate este că spre deosebire de determinarea glicemiei a jeun (pe nemâncate), nu necesită repaus alimentar, este independentă de ritmul circadian (prin urmare nu contează momentul recoltării) și de alte fluctuații tranzitorii ale nivelului glicemiei (chiar și anxietatea legată de puncția venoasă pentru recoltarea de sânge poate influența valoarea glicemiei). În plus, hemoglobina glicată oferă informații despre o valoare medie a glicemiei pe ultimele 3 luni și nu doar asupra unei determinări de moment cu este glicemia standard – este posibil ca la o determinare a glicemiei a jeun pacientul diabetic să aibă un rezultat satisfăcător, însă în restul timpului glicemia să fie mare, lucru care nu poate fi surprins decât prin auto-monitorizare a glicemiei la domiciliu și prin dozarea hemoglobinei glicate.

Valori normale, crescute, scăzute. Interpretarea hemoglobinei glicate (HbA1c)

Valoarea normală pentru hemoglobina glicată (HbA1c) este între 4.5 și 5.7%. Peste această valoare putem spune că există o tulburare de glicoreglare – între 5.7 și 6.4% este vorba despre prediabet, iar peste 6.5% despre diabet.

Pentru pacienții diabetici, se stabilește o țintă terapeutică de sub 7% pentru hemoglobina glicată, ceea ce corespunde unei medii a glicemiei de 150 mg/dl. O valoare crescută a hemoglobinei glicate indică hiperglicemie persistentă și control slab al diabetului în ultimele 3 luni, este asociată cu un risc crescut de complicații cardiovasculare, nervoase, renale și oculare, și necesită reevaluarea tratamentului. La polul opus, un control glicemic foarte intens (pentru atingerea unei HbA1c sub 6%) trebuie evitat pentru că pot apărea perioade de hipoglicemie severă, care comportă chiar risc vital.

Valorile hemoglobinei glicate pot fi influențate (crescute, scăzute) de valoarea hemoglobinei totale (anemie, policitemie, hemoglobinopatii, sângerări recente), turnoverul hematiilor (anemii hemolitice, splenectomie, hipersplenism), anumite medicamente (aspirină, beta-blocante, diuretice, hipolipemiante, corticoizi, vitamina C), boli cronice de ficat sau rinichi, sau afecțiuni care evoluează cu hiperglicemie (sindromul Cushing, sindromul ovarelor polichistice).

Rezultatul poate varia și în funcție de tehnica folosită de laborator.

Când trebuie determinată hemoglobina glicată (HbA1c)?

  • pentru screeningul prediabetului/diabetului
  • la 3-6 luni la pacienții cu diabet zaharat tip 2
  • la 2-3 luni la pacienții cu diabet zaharat tip 1, mai des la cei cu tratament intensiv
  • la 1-2 luni la gravidele cu diabet de sarcină (diabet gestațional)

Cum poate fi scăzută hemoglobina glicată (HbA1c)?

Hemoglobina glicată poate fi scăzută prin regim antidiabetic, exercițiu fizic (combinația de exercițiu aerob și de rezistență produce o scădere cu 0.6%, potrivit unui studiu) și tratament antidiabetic oral sau cu insulină.

Echivalența între valoarea hemoglobinei glicate (HbA1c) și media glicemiei

În funcție de valoarea hemoglobinei glicate, putem afla care a fost media glicemiilor pacientului în ultimele 3 luni. Iată un tabel cu valorile corespunzătoare ale glicemiei în funcție de valoarea hemoglobinei glicate:

HbA1c %

glicemie mg/dl

HbA1c %

glicemie mg/dl

6

126

11

269

6.5

140

12

298

7

154

13

326

7.5

169

14

355

8

183

15

384

8.5

197

16

413

9

212

17

441

9.5

226

18

470

10

240

19

499

Formula de calcul este: glicemia medie (eAG, mg/dl) = 28.7 x HbA1c – 46.7

Referințe: Standards of Medical Care in Diabetes, ADA. foto: healingfordiabetes.com

Comments  

# ana dragusin 2015-07-23 17:54
am hemoglobina A1c 6,4, analixa facuta acum trei zile, am 72 de ani si pina acum glicemia mea era sub 120 (verisicata dimineata inainte de masa) Ce ar trebui sa fac sa nu ajung la tratament medicamentos? Va multumesc
Reply | Reply with quote | Quote
# Ciobanu Veronica 2014-11-29 08:33
Rezultatul la analiza hemoglobinei A1c-este de 6.54.M-am speriat foarte tare,mai ales ca am facut aceasta analiza absolut intimplator.Va rog sa-mi spuneti daca cu tratament si regim am sanse sa scap de diabet.Va multumesc si va doresc sanatate maxima!
Reply | Reply with quote | Quote
# dafinuta 2015-02-13 10:44
cind se deregleaza pancreasul toate devin de prisos ,cel mai cugetat lucru este terapia combinata pentru mentinerea in stadii de boala .
Reply | Reply with quote | Quote
# Cornel Orcea 2014-09-06 22:32
Buna ziua.As avea si eu o intrebare .as dori sa cobor hemoglobina A1C 5.9%.Ce imi recomandati fara sa apelez la tratament medical cu pastile sau... Va multumesc.Corne l
Reply | Reply with quote | Quote
# Cornel Orcea 2014-09-06 22:28
Am rezultatul hemoglobineiA1C 5.9% ce trebuie sa fac sa imi scada .Va multumesc.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh