Diabetul zaharat

Diabetul zaharat (DZ) este o afec?iune cronic? caracterizata prin nivele ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie). Apare ca urmare a unei productii insuficiente sau anormale de insulina sau atunci când organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa.

DZ este de 2 tipuri: tip I (insulino-dependent, in care exista o distructie autoimuna a celulelor beta-pancreatice, responsabile de secretia de insulina) si tip II (insulino-independent, in care secratia de insulina poate fir normala, dar exista o insulinorezistenta periferica, in sensul ca insulina nu poate fi utilizata eficient la nivelul tesuturilor). DZ tip I apare la copii si tineri iar DZ tip II apare la adulti. Exista si alte forme de diabet: diabetul de sarcina, sindromul MODY (diabetul de tip adult al tânarului - maturity onset diabetes of the young), diabetul cortizonic, diabetul din anumite afectiuni endocrine (sindrom Cushing, hipertiroidism, feocromocitom, glucagonom, somatostatinom), diabet asociat unor sindroame genetice (Down, Prader-Willi, Klinefelter).

Citește despre factorii care predispun la apariția diabetului și despre pre-diabet.

Clinic: Semne și simptome

Polidipsie (sete excesiva), poliurie (urinare frecventa), polifagie (foame cronica), scadere in greutate (rezultat al catabolismului proteic si lipidic excesiv - ca urmare a absentei activitatii insulinei - si al deshidratarii), tulburari de vedere (vedere incetosata), uscaciune a gurii.

Mai multe despre semnele și simptomele în diabet puteți citi aici.

Diagnostic

Exista o serie de 4 teste care pot fi efectuate pentru diagnosticul DZ:

1. glicemia recoltata in orice moment al zilei, indiferent de intervalul de timp de la ultima masa: <140 mg/dl=normal, >200 mg/dl=DZ

2. glicemia a jeun (pe nemancate, repaus alimentar cu cel putin 8 ore inainte de recoltare): <110 mg/dl=normal, 110-125 mg/dl= IFG (impaired fasting glucose=glicemie bazala modificata), >125 mg/dl=DZ

3. TTGO (test de toleranta la glucoza orala), indicat in caz de IFG sau la persoane cu factori de risc pentru diabet (istoric familial, obezitate, femei care au nascut macrozomi - copiii cu greutate la nastere > 4 kg): cu 3 zile inaintea efectuarii testului se urmeaza o dieta cu 150g carbohidrati si cu 12 ore inainte de recoltare se impune repaus alimentar; se recolteaza glicemia a jeun, dupa care se consuma 75g glucoza anhidra dizolvata in 300 ml apa (25% conc.) pe durata a maxim 5 minute; se determina glicemia la 1 si la 2 ore. Daca glicemia TTGO la 2 ore <140 mg/dl=normal, 140-200 mg/dl=IGT (impaired glucose tolerance=toleranta la glucoza modificata), > 200=DZ. In caz de IGT se repeta testul.

4. Hemoglobina glicozilata (HbA1c) peste 6.5%.

Diagnosticul de DZ se pune asadar in 4 situatii: glicemie in orice moment al zilei > 200 mg/dl, glicemie a jeun > 150 mg/dl, glicemie TTGO la 2 ore > 200 mg/dl sau HbA1C peste 6.5%.

Complicații

Între complicațiile diabetului se numără retinopatia diabetica, micro si macroangiopatia diabetica, ateroscleroza, nefropatia diabetica, hipertensiune arterială. Citește mai multe aici.

Tratament

Pacientii cu DZ tip I necesita tratament de substitutie cu insulina, care se administreaza prin injectare subcutanata. Pacientii cu DZ tip II trebuie sa urmeze tratament cu antidiabetice orale si sa respecte dieta recomandata pentru diabetici. Mai multe detalii găsiți în articolul despre tratamentul diabetului zaharat.

Dieta

> Dieta hipocalorica pentru pacienti cu DZ, supraponderali si obezi: 1000 kcal/zi dintre care - 25% lipide (27 grame lipide, cu <300 mg colesterol alimentar/zi), 15% proteine (37,5 grame proteine) si 60% glucide (150g glucide), 20-35g fibre/zi.

> Dieta pentru pacienti cu DZ, normoponderali, care fac exercitiu fizic zilnic: 1500 kcal/zi dintre care - 30% lipide (50 grame lipide), 15% proteine (57 grame proteine), 55% glucide (206 grame glucide).

Add comment


Security code
Refresh