O nouă valoare normală pentru trigliceride

A?a cum aminteam într-un articol anterior despre factorii de risc cardiovascular, see lupta pentru a ne men?ine în zona f?r? risc cardiometabolic este din ce în ce mai strâns?, mai ales într-o societate în care exist? atâtea “ispite” aterogene.

Astfel, valorile normale ale unor parametri biologici au fost scăzute, pentru a sorta și pe cei care încă nu au dezvoltat boli cardiometabolice, dar au un risc crescut: glicemia normală a devenit sub 100 mg/dl (față de 125 mg%), colesterolemia sub 180 mg/dl (față de 220 mg%), iar trigliceridele sub 150 mg/dl (față de 200 mg%).

Ei bine, se pare că nici acestea nu mai sunt suficiente. Pentru trigliceride, protecția cardiovasculară este mai bună la o concentrație sub 100 mg/dl, față de 150 mg/dl cât este valoarea optimă acum. Aceasta este propunerea AHA care va fi inclusă ca recomandare în ghidul ATP IV (Adult Treatment Panel), așteptat pentru 2012. Experții menționează că acest prag nu trebuie folosit ca țintă terapeutică pentru cei care iau medicație hipolipemiantă (întrucât deocamdată nu există dovezi că scăderea suplimentară a trigliceridelor reduce riscul cardiovascular), ci trebuie privit ca o invitație la modificarea stilului de viață – fiind bine știut faptul că dieta și exercițiul fizic ameliorează semnificativ nivelul trigliceridelor, față de colesterol care răspunde mai puțin la aceste măsuri non-farmacologice și mai bine la terapia cu statine.

foto: johnbarban.com

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii