Sindromul Y coronarian

Toat? lumea a auzit despre sindromul X coronarian sau angina microvascular?, cure în care exist? durere anginoas? ?i coronare normale angiografic.

În categoria anginelor microvasculare există și sindromul Y coronarian, o entitate care a fost descrisă la începutul anilor 2000 ca fenomen de flux coronarian lent. Denumirea de sindrom Y a fost propusă datorită rolului neuropeptidului Y în patogenia acestei afecțiuni.

Sindromul Y coronarian sau fenomenul de flux coronarian lent este o formă de angină cu coronare permeabile apărută ca urmare a incapacității de modulare a rezistenței vasculare coronariene. Angiografic, sindromul Y coronarian este definit ca o întârziere a progresiei substanței de contrast injectate în timpul coronarografiei (evaluată prin TIMI frame count). În concordanță cu opacifierea întârziată a arborelui coronarian, studiile invazive au evidențiat o rezistență vasculară crescută în arterele coronare. Spre deosebire de sindromul X coronarian, această rezistență mare este reversibilă la stimuli vasodilatatori precum papaverină, adenozină sau efort fizic. La pacienții cu sindrom Y coronarian tulburările de reglare a tonusului microvascular apar doar în repaus, rezerva coronariană fiind normală sau chiar supranormală, pe când cei cu sindrom X coronarian au o rezervă coronariană scăzută. Clinic, sindromul X se manifestă cu angină de efort, iar sindromul Y cu angină de repaus. O altă diferență între cele 2 angine microvasculare este epidemiologia: sindromul X coronarian apare mai frecvent la femei în post-menopauză, iar sindromul Y la bărbați tineri fumători. Ultima, dar poate cea mai importantă diferență este legată de riscul de aritmii ventriculare maligne și moarte subită asociat sindromului Y coronarian, față de prognosticul benign al sindromului X.

Actualmente există o dezbatere activă privind acceptarea acestui noi sindrom de flux coronarian lent, pe care unii autori îl explică prin administrarea de nitrați înaintea coronarografiei, care duce la dilatarea coronarelor epicardice și scăderea velocității la nivelul microcirculației. O altă ipoteză este că această entitate este rezultatul activării plachetare și embolizării distale de material ateromatos din plăci epicardice. Se așteaptă răspunsuri și privitor la modificările ecocardiografice, enzimatice și imagistice caracteristice acestui sindrom.

Referințe: Coronary Slow-Flow Phenomenon or Syndrome Y, foto: dailymail.co.uk

Add comment


Security code
Refresh