Problemele noilor anticoagulante: apixaban și rivaroxaban

Apropo de citirea critic? a studiilor clinice ?i de cât de independent? este medicina, buy viagra trialurile clinice ale noilor anticoagulante – inhibitori direc?i de factor Xa, apixaban ?i rivaroxaban, par s? aib? probleme.

Astfel, studiul ARISTOTLE, care a evaluat apixaban vs. warfarină în prevenția stroke-ului la pacienții cu fibrilație atrială, a fost criticat pentru două limitări majore: lipsa superiorității față de warfarină la subgrupul de pacienți europeni (7.000 din totalul de 18.000 subiecți incluși în studiu), precum și lipsa considerării faptului că 35% dintre pacienții tratați cu warfarină nu luau doze terapeutice de anticoagulant.

La rândul său, trialul ROCKET-AF a fost criticat pentru că durata de timp prea mică în care pacienții tratați cu warfarină se aflau în ținta terapeutică (55% față de 63-73% în alte studii controlate cu warfarină). Astfel, deși studiul a demonstrat noninferioritatea rivaroxaban față de warfarină, rezultatele trebuie interpretate rezervat, având în vedere calitatea slabă a anticoagulării în grupul de pacienți tratați cu warfarină. Această limită a studiului a determinat panelul de review al FDA să se pronunțe împotriva aprobării medicamentului, dar decizia finală a agenției a fost favorabilă aprobării.

Add comment


Security code
Refresh