Suplimentele de calciu cresc riscul cardiovascular

Suplimentele cu calciu cu sau f?r? vitamina D sunt asociate cu un risc cardiovascular crescut, pharmacy conform unei reanalize a studiului WHI publicat? în BMJ.

Aceeași concluzie fusese formulată de autori și într-o metaanaliză publicată în BMJ cu 1 an în urmă.

Calciul este frecvent prescris pacienților vârstnici (și în special femeilor aflate în post-menopauză) pentru menținerea sănătății osoase și reducerea riscului de fracturi asociate osteoporozei.

Această creștere a riscului de infarct și stroke la persoanele care iau suplimente de calciu este consecința creșterii abrupte a calcemiei după administrarea medicamentului și nu neaparat a cantității totale de calciu consumate. Un nivelul de calciu crescut peste pragul de excreție renală se depune la nivelul arterelor și rinichiului, crescând astfel riscul de boli cardiovasculare și renale.

În așteptarea mai multor studii pe această temă, experții declară că problema rămâne deschisă și că deocamdată nu poate fi formulată o recomandare privind administrarea de suplimente de calciu.

În schimbul suplimentelor pe bază de calciu, medicii recomandă ca necesarul zilnic să fie procurat printr-o alimentație bogată în lactate.

Update

Un studiu publicat în Heart a relevat faptul că suplimentele de calciu cresc riscul de infact.

Add comment


Security code
Refresh