Metastazele în cancer

Metastazele sau determinarile secundare reprezinta însamântari la distanta ale celulelor canceroase din tumora primara.

Cel mai adesea diseminarea metastatică se face pe cale hematogenă, prin migrarea celulelor maligne de la nivelul tumorii mamă prin torentul sangvin. Răspândirea celulelor canceroase se poate face și pe cale limfatică sau nervoasă, pe calea unor cavități sau lichide ale organismului – pleură, peritoneu, pericard, arbore  bronșic, lichid cefalorahidian. Invazia locoregională sau producerea de tumori fiice în același organ nu sunt considerate metastaze. Procesul de metastazare este o caracteristică a tumorilor maligne, care le diferențiază de cele benigne.

Metastazele pot fi decelate la momentul diagnosticării tumorii primare (metastaze sincrone) sau pot apărea după îndepărtarea ei (metastaze metacrone) – acest fenomen fiind explicat prin faptul că la momentul curei chirurgicale a tumorii erau prezente micrometastaze care nu puteau fi decelate prin metode imagistice. Există și situația în care pacienții sunt depistați cu metastaze fără evidența tumorii primare – în acest caz spunem că este vorba despre un cancer ocult (3% din totalul cazurilor de cancer).

Importanța evaluării metastazelor în momentul diagnosticării unui cancer constă în aceea că prezența sau absența lor contează foarte mult în stabilirea atitudinii terapeutice și a prognosticului. Principala cauză de deces la bolnavii oncologici este boala metastatică și nu progresia tumorii primare.

Clinic: Semne și simptome

Tabloul clinic al bolii metastatice depinde de localizarea determinărilor secundare și constă în semne și simptome de organ:

  • metastaze cerebrale – cefalee, convulsii, amețeală, tulburări de vedere sau echilibru, paralizie de nervi cranieni
  • metastaze pulmonare – tuse, hemoptizie, dispnee
  • metastaze ganglionare – limfadenopatii
  • metastaze hepatice – ficat mărit, icter, prurit
  • metastaze osoase – dureri osoase, fracturi

Metastazele pot da semne și simptome legate de compresiunea organelor vecine și contribuie la impregnarea neoplazică – scădere în greutate, astenie, inapetență, febră.

Cele mai frecvente localizări ale bolii metastatice sunt plămânii, ficatul, creierul și oasele. Există și o serie de ținte specifice de metastazare a anumitor forme de cancer: astfel, cancerul de prostată și cel mamar dă frecvent metastaze osoase, cel colorectal metastaze hepatice, cel gastric metastaze ovariene (tumori Krukenberg) iar melanomul malign metastaze cerebrale.

Diagnostic

Diagnosticul bolii metastatice se face de cele mai multe ori imagistic. Atunci când tumora primară nu poate fi evidențiată sau este inabordabilă, poate fi necesară biopsia metastazei cu examen histopatologic și imunohistochimic.

Tratament

Tratamentul cancerului cu metastaze este multimodal și poate include: radioterapie, chimioterapie, terapie biologică, hormonoterapie, chirurgie.

Add comment


Security code
Refresh