Mâini uscate și crăpate

Uscăciunea mâinilor și apariția de crăpături în palme, uneori chiar sângerânde, este adesea pusă pe seama deshidratării ca urmare a expunerii la frig.

Cauze

Cea mai frecventă cauză a mâinilor aspre, uscate și crăpate este deshidratarea (frig, vânt, umiditate scăzută, soare puternic) și contactul cu alergeni (detergenți). Chiar spălarea excesivă a pielii cu produse iritante poate induce un dezechilibru în straturile superficiale ale pielii, care nu mai poate reține apa.

Mâinile sunt în particular mai sensibile la uscăciune din cauza densității reduse de glande sebacee (sebumul având rolul de a hidrata pielea). Și problemele cu circulația periferică (senzația de mâini reci) pot contribui la uscăsiunea pielii.

Xeroza (uscăciunea) pielii poate uneori semnala o serie de afecțiuni dermatologice – dermatită atopică (eczemă), psoriazis palmo-plantar, caz în care este necesar tratament dermatocorticoid. Uscăciunea generalizată a tegumentelor și mucoaselor poate sugera sindromul sicca (Sjogren).

Tratament. Remedii

De cele mai multe ori, folosirea unui săpun hidratant și a unei creme emoliente (cu glicerină) este suficientă pentru combaterea uscăciunii pielii mâinilor. Soluțiile cu vitamina A pot fi și ele utile, iar purtarea mănușilor pentru protecție este absolut necesară în sezonul rece. Se recomandă și masajul cu uleiuri esențiale. Atunci când apar fisuri dureroase sau chiar sânge la nivelul crăpăturilor din palmă se impune un consult dermatologic. Pentru persoanele care iau contact frecvent cu detergenți (de vase, de rufe, de suprafețe) se recomandă folosirea de mănuși.

foto: acner.org

Comments  

# NICULINA 2014-03-18 20:49
prietena mea se confrunta cu aceasta problema,ati putea sa ne indicati un tratament?
multumim
Reply | Reply with quote | Quote
# Romeo 2012-08-15 03:59
Am fost la medic si ...din pacate am fost sfatuit sa nu mai incerc nimic k nu exista leac.....:sad:
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh