Cât de mult te iradiezi la o investigație imagistică?

În zilele noastre, order diagnosticul ?i tratamentul se bazeaz? mult pe radiologie-imagistic?. Radiografii, cure tomografii, abla?ii sau angiografii – toate acestea presupun o anumit? doz? de iradiere pentru organism.

Chiar dacă aparatele radiologice moderne au redus mult doza de raze X la care se face expunerea, doar imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) rămâne complet neiradiantă. În acest context, apare întrebarea cât de mult ne iradiem la o radiografie și dacă există risc de cancer atunci când repetăm prea des investigațiile radiologice.

Iradierea la o investigație imagistică uzuală este destul de mică, comparabilă cu iradierea din fondul natural pe câteva zile. Spre exemplu, iradierea la o radiografie toracică este echivalentul iradierii pe care o primim din natură pe durata a 10 zile. La un CT abdominal iradierea este cât cea acumulată din fondul natural pe 3 ani (dublu dacă se face și fără, și cu substanță de contrast).

Cu toate acestea, investigațiile imagistice trebuie recomandate rațional și în limita unei doze maxime de radiații de 20 mSv anual. Iradierea provenită din fondul natural este 2-3 mSv/an.

Iată o listă a dozei de iradiere pentru diferite investigații imagistice:

Procedură

Doza de radiații

Echivalentul iradierii naturale timp de:

Radiografie toracică

0.1 mSv

10 zile

Radiografie dentară

0.005 mSv

1 zi

Colonoscopie virtuală CT

10 mSv

3 ani

Pielografie intravenoasă (6 clișee)

3 mSv

1 an

Radiografie abdominală

7 mSv

2 ani

Radiografie de coloană vertebrală

1.5 mSv

6 luni

Radiografie de coloană toracică

0.4 mSv

7 săptămâni

Radiografie de coloană lombară

0.7 mSv

4 luni

Radiografie de extremități (mână, picior)

0.001 mSv

3 ore

CT abdominal

10 mSv

3 ani

CT pelvin

10 mSv

3 ani

CT cranian

2 mSv

8 luni

CT coloană vertebrală

6 mSv

2 ani

CT toracic

7 mSv

2 ani

AngioCT coronarian

16 mSv

5 ani

CT cardiac pentru scorul de calciu

3 mSv

1 an

Osteodensitometrie DXA (1 segment)

0.001 mSv

3 ore

Mamografie

0.4 mSv

7 săptămâni

PET-CT (FDG)

14 mSv

4 ani

Scintigrafie miocardică (Tc-99m)

6 mSv

2 ani

Scintigrafie cardiacă (Tl-201)

12 mSv

4 ani

(sursa: RSNA, ACR)

Așadar, atenție ce investigații faceți și la ce interval le repetați. Din păcate, medicii specialiști nu sunt atât de raționali în “prescrierea” de investigații imagistice ca radiologii (un raport publicat în NEJM arată că până la 1/3 din examinările CT din SUA nu sunt necesare). Beneficiile depășesc riscurile la doze sub 50 mSv pentru perioade scurte de timp sau sub 100 mSv/an. Radiațiile ionizante sunt considerate factor de risc pentru numeroase forme de cancer, însă pragul pentru doza cancerigenă este greu de atins doar din expunerea la investigații radiologice. Efectele nocive ale dozelor mari de radiații sunt confirmate și de reacțiile adverse ale radioterapiei.

Un grafic cu dozele de iradiere din investigațiile radiologice, precum și din alimente, fumat sau alte activități zilnice găsiți aici.

Add comment


Security code
Refresh