Infecția HPV la bărbați

Infec?ia HPV este considerat? cea mai frecvent? boal? cu transmitere sexual? la nivel mondial, ask nurse ea fiind implicat? în apari?ia leziunilor precanceroase ?i canceroase la nivelul colului uterin.

Virusul papiloma uman (HPV) este de egală importanță și pentru bărbați, la care poate cauza negi genitali (veruci genitale, vegetații veneriene), cancer de penis, cancer prostatic, cancer anal, cancer oral. Deoarece la bărbați infecția este frecvent asimptomatică, ei constituie un rezervor pentru transmiterea virusului. HPV se poate transmite și în absența leziunilor clinice vizibile, prin contact intim cu pielea infectată.

Bărbații iau virusul HPV prin contact sexual vaginal, anal sau oral. Frecvența formelor nemanifeste clinic este mai mare decât la femei, însă bărbații infectați sunt purtători cronici ai virusului, care se cantonează la nivelul celulelor epiteliale din piele și mucoase.

Boli cauzate de infecția HPV la bărbați

  • Negi genitali – papule roz-roșii sau formațiuni vegetante apărute pe teaca penisului, pe prepuț, scrot, gland, în șanțul balano-prepuțial, perianal, plica inghinală, la nivelul meatului urinar sau chiar în interiorul uretrei (când se manifestă cu scurgeri uretrale și durere la micțiune). Diagnosticul se pune clinic (atunci când leziunile sunt vizibile) și prin uretroscopie (cu periaj uretral), peniscopie (cu acid acetic 5%) sau anuscopie (cu examen Pap anal). Genotiparea tulpinii HPV la bărbat se face prin testarea partenerei sexuale (cele mai frecvente tulpini oncogene sunt 16, 18, 31, 33 și 45).
  • Cancer anal – sângerări rectale, durere și prurit anal, mărirea ganglionilor limfatici în regiunea ano-genitală, modificări de tranzit intestinal sau ale aspectului scaunului. Diagnosticul se pune prin anuscopie și examen histopatologic.
  • Cancer penian – ulcerație sau tumoretă apărută la nivelul penisului, uneori nedureroasă (necesitând diagnostic diferențial cu alte cauze de ulcerații genitale).
  • Cancer de cap și gât – nodul la nivelul gâtului, ulcerație bucală care nu se vindecă, dificultate la masticație sau înghițire, răgușeală.
  • Veruci orale, papiloame orale – mici formațiuni solide proeminente la nivelul mucoasei orale
  • Alte leziuni: papuloza Bowenoidă, boala Bowen, eritroplazia Queyrat
  • Prin atingerea zonelor genitale infectate cu HPV se poate produce autoinoculare cu apariția de negi la nivelul mâinilor.

Factori de risc

Factorii care predispun la dezvoltarea de boli asociate infecției HPV sunt:

  • homosexualitatea
  • parteneri sexuali multipli
  • debut precoce al vieții sexuale
  • sistem imun slăbit (infecție HIV, tratament imunosupresor)
  • istoric de boli cu transmitere sexuală

Circumcizia este factor de protecție împotriva infecției HPV.

Tratament și prevenție

Despre tratamentul negilor puteți citi aici. Netratați, ei se pot vindeca de la sine, pot rămâne lafel sau pot crește în dimensiuni. Cancerele peniene și anale beneficiază de tratament multimodal – chirurgie, radioterapie și chimioterapie.

Pentru prevenirea infecției HPV se recomandă folosirea de metode de protecție (prezervativ) în cazul sexului ocazional (în afara unei relații stabile), tratarea leziunilor condilomatoase ale ambilor parteneri într-un cuplu și vaccinare anti-HPV (în special la bărbații care nu și-au început încă viața sexuală și la cei homosexuali). Prezervativul nu protejează 100% de transmiterea HPV, deoarece infectarea poate apărea și prin contactul intim și frecarea cu pielea din regiunea genitală.

Femeile nu trebuie să fie îngrijorate de faptul că partenerul are HPV, deoarece virusul este prezent la majoritatea persoanelor active sexual și nu trebuie considerat un semn de infidelitate (virusul este adesea contactat la vârsta de 15-25 ani și rămâne dormant pentru mulți ani în organism). Într-un cuplu, se spune că partenerii împărtășesc infecția HPV. Atunci când unul dintre parteneri are negi, se recomandă abstinența până la tratarea leziunilor clinic vizibile. Pentru femei este important screeningul periodic prin citologie Papanicolau și genotipare ADN-HPV (pentru a vedea dacă infecția este cu o tulpină oncogenă).

Referințe: HPV and Men - Fact Sheet, CDC

Comments  

# cristi 2012-10-30 19:09
sunt disperat , am 26 de ani , am contactat boala de curand nu conteaza cat costa exista vre-o modalitate de tratament ?
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh