Hiposemnal și hipersemnal pe IRM cerebral

În bolile neurologie, viagra imageria prin rezonan?? magnetic? (IRM) este preferat? computer-tomografiei (CT) deoarece are o acurate?e diagnostic? mare, o rezolu?ie mai bun? ?i este neiradiant?.

Leziunile pe IRM se descriu ca fiind cu hipersemnal (aspect luminos) sau hiposemnal (aspect întunecat). Hipersemnalul pe IRM are semnificație diferită în funcție de tipul de imagine: amplificată T1, T2 sau FLAIR.

În imaginile T1, LCR apare negru, măduva spinării gri închis, substanța cenușie gri închis, substanța albă gri deschis, țesuturile moi (grăsime) alb. Hiposemnal T1 apare în edem, inflamație, demielinizare, glioză, tumori, infarct, infecție, hemoragie (hiperacută, cronică), calcificări. Hipersemnal T1 apare în hemoragia subacută, substanțe paramagnetice (gadolinium, cupru, melanină, feritină), fluid bogat în proteine.

În imaginile T2, LCR este alb, măduva spinării gri deschis, substanța cenușie gri, substanța albă gri închis, discul intervertebral normal hidratat alb, țesuturile moi (grăsime) negru. Hipersemnal T2 apare în edem, tumori, infarct, inflamație, infecție, colecții subdurale, iar hiposemnal T2 în calcificări, țesut fibros, substanțe paramagnetice (fier, feritină, hemosiderină, melanină), fluid cu conținut bogat în proteine.

Imaginile FLAIR (fluid-attenuated inversion recovery) sunt utile pentru evidențierea leziunilor inflamatorii demielinizante și de infarct cerebral.

În mod normal, pe imaginile amplificate T1 ale unui IRM cerebral hipofiza posterioară determină un semnal luminos, denumit PPBS (posterior pituitary bright spot), care nu trebuie interpretat ca fiind patologic. Hipersemnalul este dat de acumularea de granule neurosecretorii de complex ADH-neurofizină în lobul posterior al hipofizei (neurohipofiză) și indică existența unei sinteze normale de ADH și o funcție normală a tractului infundibuloneurohipofizar. În diabetul insipid central, acest semnal luminos dispare, iar în adenoamele hipofizare mari (peste 2 cm) semnalul este localizat ectopic.

Comments  

# nicula Inelda 2016-08-16 17:28
am făcut un rmn de control pt ca am un neurinom acustic. La noul rmn mi-apărut doua mici leziuni de substanță alba (hipersemnal T2/Flair)puncti forme 2 mmrme de 2 mm cu topografie subcorticala fronto insulara dr si stg avand aspect rmn nespecific. menționez ca la 1 rmn nu am avut asa ceva. Neurinom ul a ramas la aceleași dimensiuni dar ma îngrijorează această concluzie. in urma cu doua luni am suferit mai multe lovituri la cap in geamul de la dormitor ridicandu-ma de jos cu capul în el. ultima fiind cea mai dura am sângerat și am avut rana.nu știu dacă are vreo importanta. Va rog sa-mi dați un răspuns. Va mulțumesc.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh