Hepatoprotectoare

Pastile, health alimente grase, suprasolicitarea, deprivarea de somn, alcoolul – toate acestea ne obosesc ficatul.

Ficatul este laboratorul care procesează toate substanțele ce pătrund în organism. Medicamentele hepatoprotectoare sunt recomandate în special pacienților cu hepatopatii (ex. hepatită cronică virală B sau C, ciroză hepatică, hepatită alcoolică, ficat gras non-alcoolic), pentru limitarea agresiunii asupra celulelor hepatice și stimularea metabolismului hepatic. Alcoolul, ciupercile, dislipidemiile, medicamentele (paracetamol, pilule contraceptive) și virusurile hepatitice sunt principalii agresori ai ficatului. Capacitatea detoxifiantă a ficatului este strâns corelată cu conținutul în glutation al hepatocitelor, substanță care are rol antioxidant.

Iată care sunt principalele alternative hepatoprotectoare și hepatotrofice:

Aminoacizii (L-arginina, L-cisteina, L-carnitina, L-ornitina, L-aspartat, metionina) – susțin funcția hepatică de sinteză și pot fi utilizate ca adjuvante în insuficiența hepatică.

Flavonoizii – au efect antioxidant și protejează ficatul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Silimarina (extract de Sylibum Marianum), un reprezentant al grupei flavonoidelor, are un efect potent de hepatoprotecție și detoxifiere: menține integritatea membranei hepatocitare, împiedică pătrunderea toxicelor, stimulează refacerea celulelor hepatice și sinteza proteică. Vinul roșu și strugurii reprezintă o sursă importantă de bioflavonoizi.

Vitaminele – vitamina E (tocoferol), vitamina C (acid ascorbic), vitamina B13 (acid orotic) au efect antioxidant și protejează ficatul de acțiunea toxică a radicalilor liberi.

Saponinele din ginseng au efect protector împotriva toxicelor hepatice.

Hipolipemiantele sunt utile în steatoza hepatică, pentru a limita încărcarea grasă a ficatului.

Dieta hepatoprotectoare – Se recomandă un aport moderat crescut de glucide (pentru furnizarea de energie și refacerea depozitelor de glicogen) – în special din fructe, un consum limitat de 1g/kgcorp de proteine (nu în exces deoarece produșii de degradare proteică pot avea efect toxic asupra hepatocitelor) și restricție de sodiu, alcool și grăsimi.

Remedii naturiste – cicoare, coada-șoricelului, anghinare, armurariu, rostopască, sunătoare, salvie, rozmarin, cătină, propolis drojdie de bere.

Cele mai cunoscute produse hepatoprotectoare sunt Liv 52, Farcovit B12, Lagosa, Essentiale, Silimarina, Silibinina.

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Buna ziua. Am facut analizele si am urmatoarele rezultate, cat este de grav? FT3 ...

  Read more...

   
 • in urma testului Idr mi s-a citit 12 mm, mi s-a dat sa fac chimioprofilaxi e pt ca ...

  Read more...

   
 • pentru fetele care aveau nelamuriri.. si eu am prolactina aproape dubla am facut ...

  Read more...

   
 • Este justificata asocierea unui IECA cu un sartan (de exemplu perindopril cu ...

  Read more...

   
 • Buna seara! Va rog sa imi spuneti si mie ce inseamna la ECG:RS; AV=70b/min.

  Read more...