Hepatoprotectoare

Pastile, health alimente grase, suprasolicitarea, deprivarea de somn, alcoolul – toate acestea ne obosesc ficatul.

Ficatul este laboratorul care procesează toate substanțele ce pătrund în organism. Medicamentele hepatoprotectoare sunt recomandate în special pacienților cu hepatopatii (ex. hepatită cronică virală B sau C, ciroză hepatică, hepatită alcoolică, ficat gras non-alcoolic), pentru limitarea agresiunii asupra celulelor hepatice și stimularea metabolismului hepatic. Alcoolul, ciupercile, dislipidemiile, medicamentele (paracetamol, pilule contraceptive) și virusurile hepatitice sunt principalii agresori ai ficatului. Capacitatea detoxifiantă a ficatului este strâns corelată cu conținutul în glutation al hepatocitelor, substanță care are rol antioxidant.

Iată care sunt principalele alternative hepatoprotectoare și hepatotrofice:

Aminoacizii (L-arginina, L-cisteina, L-carnitina, L-ornitina, L-aspartat, metionina) – susțin funcția hepatică de sinteză și pot fi utilizate ca adjuvante în insuficiența hepatică.

Flavonoizii – au efect antioxidant și protejează ficatul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Silimarina (extract de Sylibum Marianum), un reprezentant al grupei flavonoidelor, are un efect potent de hepatoprotecție și detoxifiere: menține integritatea membranei hepatocitare, împiedică pătrunderea toxicelor, stimulează refacerea celulelor hepatice și sinteza proteică. Vinul roșu și strugurii reprezintă o sursă importantă de bioflavonoizi.

Vitaminele – vitamina E (tocoferol), vitamina C (acid ascorbic), vitamina B13 (acid orotic) au efect antioxidant și protejează ficatul de acțiunea toxică a radicalilor liberi.

Saponinele din ginseng au efect protector împotriva toxicelor hepatice.

Hipolipemiantele sunt utile în steatoza hepatică, pentru a limita încărcarea grasă a ficatului.

Dieta hepatoprotectoare – Se recomandă un aport moderat crescut de glucide (pentru furnizarea de energie și refacerea depozitelor de glicogen) – în special din fructe, un consum limitat de 1g/kgcorp de proteine (nu în exces deoarece produșii de degradare proteică pot avea efect toxic asupra hepatocitelor) și restricție de sodiu, alcool și grăsimi.

Remedii naturiste – cicoare, coada-șoricelului, anghinare, armurariu, rostopască, sunătoare, salvie, rozmarin, cătină, propolis drojdie de bere.

Cele mai cunoscute produse hepatoprotectoare sunt Liv 52, Farcovit B12, Lagosa, Essentiale, Silimarina, Silibinina.

Referințe:


Ultimele comentarii

 • va rog sa-mi interpretati aceste analize ale unui prieten: FERR= 307 AHAV= 100 ...

  Citește mai mult...

   
 • buna ziua as vrea sa stiu daca noliprel 5mg merge in combinatie cu nebilet 5mg ...

  Citește mai mult...

   
 • Buna ziua .Am avut un nodul pe tiroida mam operat si acum am noua luni de la ...

  Citește mai mult...

Add comment


Security code
Refresh

The Best United Kingdom Bookmaker Ladbrokes Promo Code website review