Copilul medicament

Copilul medicament (savior sibling) este un copil conceput cu scopul de a-?i salva un frate bolnav, physician ampoule de obicei de o boal? hematologic? pentru care se poate efectua transplant de celule stem.

Această “formă de tratament” care datează din 2001 poate fi folosită pentru anemia Blackfan-Diamond, anemia Fanconi, beta-talasemie sau leucemie. Copilul medicament este obținut prin diagnostic genetic preimplantațional, o tehnică care presupune inducerea unei ovulații multiple (prin stimulare ovariană), fertilizarea in vitro a ovulelor cu spermatozoizii recoltați de la tată și selectarea – din setul de embrioni rezultați prin fecundare – a acelui embrion care să nu conțină gena purtătoare a bolii hematologice și să fie compatibil cu fratele său. La naștere, se recoltează din cordonul ombilical al nou-născutului celule stem care vor fi ulterior transplantate fratelui bolnav. Tehnica PDG (pre-implantation genetic diagnosis) este folosită și pentru prevenirea cancerelor ereditare și a unor boli genetice (cum este fibroza chistică).

Conceptul este destul de controversat din punct de vedere etic, deși până la urmă familia își salvează un copil și crește numeric cu un nou membru care este selectat genetic să fie sănătos. Un articol publicat în The DailyMail arată că fratelele unui copil cu anemie Blackfan-Diamond a avut o reacție pozitivă privitor la motivul pentru care el a fost conceput.

foto: dailymail.co.uk

Add comment


Security code
Refresh