Cola, soluție de rehidratare în infecțiile digestive?

Primul obiectiv terapeutic în gastroenteritele infecțioase manifestate prin vărsături și diaree este combaterea deshidratării.

Atunci când pierderea de lichide este importantă, apar semne de deshidratare sau chiar de hipovolemie – oligoanurie, urină închisă la culoare, sete, uscarea tegumentelor și mucoaselor (evidentă în special la nivelul cavității bucale), hipotensiune arterială, ochi înfundați în orbite, crampe musculare, scădere în greutate, somnolență. La copii deshidratarea poate avea un impact grav asupra stării generale.

Așadar, în cazul unei infecții digestive care evoluează cu deshidratare, prima măsură terapeutică este rehidratarea. În cazurile severe în care există intoleranță orală, rehidratarea se face direct cu soluții parenterale. Pentru cazurile ușoare-moderate, rehidratarea se începe cu o soluție preparată în casă (1/2 linguriță sare + 6 lingurițe zahăr, dizolvate într-un litru de apă fiartă – din care se dă 100-150 ml după fiecare scaun apos la copiii sub 2 ani și 200-250 ml la cei peste 2 ani) și se continuă cu soluții de rehidratare orală (Gesol, Pedialyte, Rehydralyte, Infalyte). Suplimentarea cu zinc a rehidratării orale s-a dovedit a reduce durata și severitatea bolii digestive.

În situațiile în care nu există acces la servicii medicale, o măsură terapeutică propusă pentru rehidratarea orală a fost consumul de băuturi îndulcite precum Coca-Cola, în ciuda efectelor nocive pe care consumul pe termen lung le are asupra organismului.

Cola a fost uneori recomandată ca o alternativă de rehidratare pe principiul că este o soluție de sare și zahăr bine tolerată, însă actualmente este considerată a fi inadecvată pentru menținerea hidratării și trebuie evitată, în special la copii: motivul îl reprezintă conținutul scăzut în sodiu (2 mEq/l), crescut în zahăr (12%) și osmolaritatea crescută (>500), care poate agrava o diaree secretorie prin atragerea osmotică de apă în lumenul intestinal. Sucurile de fructe trebuie și ele evitate deoarece au o osmolaritate și mai mare.

Sucul de mere este și el indicat în gastroenteritele cu deshidratare ușoară. 

Referințe: 1) Textbook of Pediatric Emergency Procedures, Christopher King, Fred M. Henretig; 2) Does drinking "flat" cola prevent dehydration in children with acute gastroenteritis?; 3) Oral Rehydration Salts, WHO, 4) Freedman SB et al. Effect of dilute apple juice and preferred fluids vs electrolyte maintenance solution on treatment failure among children with mild gastroenteritis: A randomized clinical trial. JAMA 2016, foto: unicef.org.uk

Comments  

# Acid Fosforic 2016-05-31 16:00
Coca-Cola conţine acid fosforic, un puternic deshidratant. La fel şi Sprite, care ne îndeamnă în reclame să ne potolim setea cu el.
Reply | Reply with quote | Quote
# NU 2014-06-26 10:26
RASPUNSUL E NU. ZAHARUL DESHIDRATEAZA. P U N C T.
Reply | Reply with quote | Quote
# Esti prost stai jos 2020-04-11 18:38
Cand ajungi la urgente deshidratat te baga pe perfuzii cu glucoza si sodiu pentru rehidratare, daca nu stiai glucoza este tot zahar, mai mult are PH 2,3 care va distruge majoritatea germenilor patogeni
Daca esti prost mai bine taci decat sa dezinformezi. Si da, Cola este cel mai bun remediu impotriva tulburarilor gastro intestinale (sau diaree cum se numeste in popor) indiferent de varsta, cu toate ca este singurul caz in care recomand aceasta otrava.
Sanatate!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh