Efectele consumului îndelungat de Cola asupra organismului

Consumul unui pahar de Cola produce jocuri ale glicemiei, tulburări ale metabolismului energetic și mineral, accelerarea ritmului inimii și creșterea tensiunii arteriale.

Problemele majore ale băuturilor răcoritoare carbogazoase cafeinizate apar nu după un consum ocazional, ci după consumul zilnic pentru perioade lungi de timp. Iată care sunt principalele efecte nocive ale consumului îndelungat de Cola:

  • îngrășare: conform studiului NHS (Nurse’s Health Study) consumul unei doze de băutură răcoritoare timp de 4 ani a condus la un surplus ponderal mediu de 4.5 kg
  • creșterea riscului de diabet: tot studiul NHS a arătat că femeile care au declarat un consum de cel puțin o băutură cu îndulcitor au avut un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta diabet zaharat tip 2. Colorantul caramel din compoziția Cola este asociat cu insulino-rezistență.
  • creșterea riscului de boli cardiovasculare: conform unui studiu apărut în 2007 în publicația Circulation, subiecții care au băut câte un suc în fiecare zi timp de 4 ani au avut o probabilitate cu 25% mai mare de hiperglicemie și cu 32% mai mare de a avea valori scăzute ale HDL-C („colesterolul bun”); același studiu a arătat că efectul nociv asupra sănătății se menține și în cazul sucurilor dietetice (fără zahăr). Studiul NHS a demonstrat o creștere a riscului de infarct miocardic sau deces de cauză cardiacă cu 40% șa femeile care consumau mai mult de 2 băuturi îndulcite pe zi.
  • pierderea de calciu prin urină: un studiu apărut în American Journal of Clinical Nutrition arată că băuturile cafeinate produc calciurie, favorizând demineralizarea osoasă (osteoporoza) și litiaza renală (pietre la rinichi)
  • distrugerea smalțului dinților, sub acțiunea răcoritoarelor acidulate
  • iritație a tractului digestiv: băuturile carbogazoase favorizează apariția gastritei, ulcerului gastroduodenal și a sindromului de intestin iritabil
  • prezența de îndulcitori artificiali – aspartam – în băuturile light (dietetice): poate produce cefalee, convulsii, tulburări neurologice, dureri abdominale, greață, vărsături, cancer
  • insomnii
  • dependență

Sursa: Blistree, Organic Consumers Association

Add comment


Security code
Refresh