Ciprofloxacin și celelalte fluoroquinolone, restricționate în infecțiile urinare necomplicate

Până nu demult, ciprofloxacin și celelte medicamente din clasa fluoroquinolonelor erau prescrise ca antibiotice de primă linie în infecțiile urinare.

Din 2016, FDA (Food and Drug Administration) a emis o restricție privind utilizarea acestor antibiotice în infecțiile urinare necomplicate, dar și în sinuzitele bacteriane acute sau exacerbările bronșitei cronice. Astfel, fluoroquinolonele ar trebui utilizate doar la pacienții care nu au alternative de tratament, din cauza potențialelor reacțiilor adverse asociate acestor antibiotice.

Administrarea sistemică de fluoroquinolone poate duce la efecte adverse debilitante și potențial permanente la nivelul tendoanelor, mușchilor, articulațiilor sau sistemului nervos central și periferic.

Pacienții care iau medicamente din clasa fluoroquinolonelor trebuie să se adreseze urgent medicului dacă dezvoltă dureri de tendoane, dureri articulare sau musculare, furnicături sau înțepături la nivelul membrelor, confuzie sau halucinații.

În cazul apariției de reacții adverse semnificative, medicul curant trebuie să sisteze administrarea de fluoroquinolone și să le înlocuiască cu antibiotice din alte clase pentru a termina cura de eradicare a infecției.      

Update 21 Dec 2018: FDA a emis o avertizare și privind un risc crescut de anevrism/disecție de aortă asociat consumului de fluoroquinolone. Asocierea are la bază 4 studii observaționale publicate între 2015 și 2018 și o serie de cazuri din sistemul de raportare a reacțiilor adverse la FDA.  

Referințe: FDA Drug Safety Communication, Iulie 2016/ FDA warns about increased risk of ruptures or tears in the aorta blood vessel with fluoroquinolone antibiotics in certain patients, fda.gov, Decembrie 2018.

Comments  

# Nicoleta panait 2020-03-30 13:37
Foarte interesant articolul, as preciza faptul ca pentru incontinenta urinara exista si un electrostimulat or pe piata care ajuta la intarirea muschilor pelvini. Elletens se numeste iar impreuna cu tratamentul recomadat de medic, a facut minuni.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh