Modafinil, medicamentul care te face mai deștept?

Modafinil, un medicament prescris pentru tratamentul narcolepsiei, pare sa aiba efecte benefice asupra functiei cognitive la persoanele obisnuite (care nu sunt deprivate de somn), potrivit unui review sistematic publicat în European Neuropsychopharmacology.

Modafinil este un agent eugeroic care crește nivelul de catecolamine la nivelul sistemul nervos central și acționează indirect și asupra concentrației cerebrale de serotonină, glutamat și histamină. Totodată, scade nivelul de acid gamma-amino-butiric (GABA), care este un neurotransmițător cu efect inhibitor.

Medicamentul este aprobat pentru tratamentul somnolenței excesive, dar este mult folosit și off-label (însemnând pentru indicații pentru care nu are aprobare) pentru îmbunătățirea performanței cognitive. Întrucât nu exista o formulare de consens cu privire la concepția că modafinil este un “medicament care te poate face mai deștept”, review-ul publicat European Neuropsychopharmacology a analizat 24 studii care au evaluat rolul modafinil la persoane sănătoase, care nu sufereau de deprivare de somn. Concluzia acestui review a fost că modafinil îmbunătățește capacitatea de decizie și planificatea activităților, având așadar efecte benefice asupra performanțelor cognitive. Totodată nu au fost constatate reacții adverse semnificative, singurele raportate de unii participanți la studii fiind insomnie, cefalee, greață sau durere epigastrică (acestea fiind raportate însă și de cei care au primit placebo).

Medicamentul este deja folosit în unele țări de persoane sănătoase, pentru a face față unui deadline sau unui examen. În acest context au apărut și controverse privitor la modafinil – este etic să iei un medicament care îmbunătățește funcția cognitivă în absența unei dizabilități? Unii ar putea privi acest lucru drept trișat, atunci când e vorba despre competiție.    

Referințe: Systematic review shows 'smart drug' modafinil does enhance cognition, Eurekalert

Add comment


Security code
Refresh