Semne și simptome de alarmă

Orice persoan? ajunge la camera de gard? atunci când are o afec?iune acut? grav? – infarct miocardic, case hemoragie digestiv?, fractur?, abdomen acut chirurgical.

Tabloul clinic zgomotos al acestor afecțiuni poate fi oarecum considerat “avantajos” pentru că determină pacientul să se prezinte precoce la medic, fapt ce favorizează un diagnostic rapid și în consecință un tratament cu șanse maxime de succes.

Problema este cu semnele și simptomele care au o evoluție insidioasă, pe parcursul mai multor săptămâni-luni sau chiar ani și care nu produc pacientului un disconfort suficient de mare pentru a se prezenta la medic. Neglijate, aceste simptome se pot dovedi a ascunde uneori afecțiuni grave.

Iată câteva situați în care este recomandat să faci o vizită la medic:

  • 10 semne și simptome care nu trebuie să le ignori (1) – pierdere ponderală inexplicabilă, febră persistentă, dispneea, modificări ale aspectului scaunului sau tranzitului intestinal, modificări comportamentale sau de gândire, durere de cap recent instalată sau severă, pierderea pe termen scurt a vederii, fosfene (senzație vizuală de corpi luminoși), senzație de sațietate și plenitudine apărută precoce în timpul mesei, manifestări inflamatorii articulare
  • 10 semne și simptome pe care nu trebuie să le ignori (2) – hematurie (urină cu sânge), tulburări de micțiune, umflarea piciorului, leziuni cutanate care nu se mai vindecă, modificarea caracteristicilor unei alunițe, prezența unui nodul la sân la autopalpare, modificarea culorii pielii și mucoaselor (cianoza, paloare, icter),  somnolență excesivă, letargie, sindrom consumptiv, amețeala persistentă
  • 10 semne și simptome pe care nu trebuie să le ignori (3) - intoleranța la frig, prurit persistent, rănire ușoară, creșterea volumului urinar, scăderea apetitului pentru viață, scăderea în înălțime, sângerări gingivale, vărsături și diareea, durere toracică, tusea cu sânge (hemoptizie)
  • 10 semne și simptome pe care nu trebuie să le ignori (4) - infecții recurente care se vindecă greu, mărirea de volum a scrotului, sângerări intermenstruale, sângerările vaginale la femeile în post-menopauză, tulburări de vedere, durerea abdominală acută, tuse persistentă, ulcerații bucale, setea, sângerări nazale (epistaxis)
  • semne și simptome de cancer - scădere în greutate, sângerare ocultă/manifestă și anemie cronică, mărirea ganglionilor (adenopatie), astenie, durere, febră de origine necunoscută, alte semne și simptome specifice

Add comment


Security code
Refresh