Hemostaza primară vs. secundară

Hemostaza reprezint? totalitatea mecanismelor prin care organismul opre?te o sângerare.

Ea este un proces complex, bine reglat, în care intervin într-o ordine bine stabilită factori vasculari, celulari și umorali, dar care în mare poate fi împărțită în 2 etape: hemostaza primară (sau timpul vasculoplachetar) și hemostaza secundară (rezultată prin activarea cascadei coagulării).

Hemostaza primară intră în acțiune imediat după ce are loc lezarea vasului de sânge, constând în vasoconstricție locală și agregarea trombocitelor, cu formarea unui dop plachetar. Acest cheag trombocitar este însă insuficient, astfel că hemostaza trebuie consolidată prin activarea factorilor de coagulare, care duc la formarea unui cheag stabil de fibrină.

În funcție de deficitul unuia dintre aceste două mecanisme se disting și 2 tipuri de sângerare:

 • sângerarea de tip trombocitar” (cum apare spre exemplu în boala von Willebrand) – este superficială (cutaneo-mucoasă) și apare spontan (de obicei nu există injurie care să o declanșeze).
 • sângerarea prin deficit de factori de coagulare – este profundă (articulară, țesuturi moi), este precedată de o injurie și apare în 2 timpi (sângerarea se oprește temporar prin formarea dopului plachetar, dar se reia dacă nu se activează coagularea pentru formarea cheagului de fibrină)

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii

 • Nu vă supărați domnul dr unde pot găsi dormicum soția mea are mare nevoie de ...

  Read more...

   
 • Buna ziua ma numesc Tiberiu si vreau sa stiu daca radiochirurgia CyberKnife e ...

  Read more...

   
 • Omul de rand ar trebui sa mearga la un medic ca sa i se prescrie un tratament(daca ...

  Read more...

   
 • Si la mine

  Read more...

   
 • Unde se face aceasta analiza?

  Read more...