Bypass coronarian natural

Organismul unora dintre pacien?ii cu boal? cardiac? ischemic? poate fi considerat un bun cardiochirurg, view illness prin prisma circula?iei colaterale pe care o formeaz? în arborele coronarian.

Circulația coronariană este un determinant major al longevității omului modern, ținând cont de faptul că accidentele coronariene reprezintă una din principalele cauze de deces în țările dezvoltate.

Obstrucția unei artere coronare poate fi abordată direct, prin recanalizarea plăcii de aterom trombozate (medicamentos – tromboliză, intervențional – angioplastie), fie indirect, ocolind obstacolul și asigurând fluxul sangvin distal de acesta prin intermediul unor anastomoze (chirurgical – bypass aortocoronarian).

Uneori există posibilitatea ca bypass-ul să se formeze natural, adică să se recruteze colaterale pentru compensarea unei ocluzii și salvarea de la infarctizare a unei zone de miocard ischemic. Circulația colaterală se formează atât în ocluziile cronice, cât și în cele acute (prevenind transformarea unui NSTEMI în STEMI și evitând necesitatea de revascularizare în STEMI).

Nu toți avem însă acest mecanism de salvare, determinanții care promovează formarea de colaterale fiind considerați a fi de ordin genetic.

Nitroglicerina, exercițiul fizic și EECP (Enhanced External Counter Pulsation) sunt metode care favorizează colateralizarea.

Referințe: Natural Bypasses Can Save Lives, foto: Circulation

Add comment


Security code
Refresh