Angioplasia cu balon vs. angioplastia cu stent

Orice nou? descoperire în medicin? este considerat? un progres. Un exemplu este apari?ia stenturilor coronariene, purchase clinic care a revolu?ionat cardiologia interven?ional? ?i a eclipsat banala angioplastie cu balon.

Sigur acum există și catetere cu balon tăietor (cutting ballon), care este prevăzut cu un sistem de lame ce penetrează placa de aterom și o comprimă de peretele arterial în momentul umflării.

Privitor la progresul de la balon la stent, întâi au fost stenturile metalice (BMS, bare metal stent), care au redus la jumătate rata de restenozare comparativ cu angioplastia cu balon (de la 30% la 15-20%), iar ulterior stenturile farmacologic active (DES, drug eluting stents) au scăzut-o suplimentar până la 5%. Ulterior au apărut și stenturile bioabsorbabile (BVS, bioresorbable vascular scaffold stent) și alte proceduri precum rotablația sau aterectomia. Este într-adevăr un progres foarte important, însă folosirea stenturilor în cardiologia intervențională a adus și o nouă complicație: tromboza de stent.

Astfel, dacă restenozarea în cazul angioplastiei cu balon producea o recurență ischemică sub formă de angină stabilă, restenozarea în cazul angioplastiei cu balon produce o angină instabilă sau chiar infarct miocardic.

Angioplastia cu balon nu trebuie să fie privită ca o procedură “învechită” deoarece ea are un rol important în intervențiile coronariene percutane (ICP) primare, când obiectivul este reperfuzia și salvarea miocardului (și nu obținerea unei rate cât mai mici de restenozare): astfel, în cazul unui sindrom coronarian acut prin leziuni complexe (la bifurcație, de trunchi de coronară stângă, afectare multivasculară) care ar necesita stentare multiplă, atitudinea este de deschidere cât mai rapidă a ramurilor coronariene ocluzate, urmând ca într-un timp ulterior să se efectueze stentarea pentru asigurarea unei patențe pe termen lung a coronarelor afectate (motivul este că manipularea prelungită a arborelui coronarian la un pacient instabil poate agrava prognosticul).

Și în final, un nou progres al cardiologiei intervenționale – intervențiile coronariene percutane pot fi efectuate acum cu ajutorul unui robot intervențional (un exemplu este CorPath 200 de la Philips&Corindus).

Add comment


Security code
Refresh