Tromboza de stent, corelată cu ritmul circadian

Ciclul circadian are o influen?? notabil? asupra aparatului cardiovascular, prescription ducând la cre?teri matinale ale tensiunii arteriale, frecven?ei cardiace ?i a riscului de infarct ?i moarte subit? cardiac?.

Tromboza de stent pare să aibă și ea un vârf de incidență în orele dimineții, conform unui studiu publicat în JACC: Cardiovascular Intervention. Studiul a identificat 124 pacienți cu o încadrare temporală precisă a producerii trombozei de stent în Registrul de PCI al Clinicii Mayo.

Vârful de incidență a trombozei de stent a fost la ora 7 am, asocierea fiind semnificativă doar la pacienții cu tromboză precoce de stent (0-30 zile), nu și la cei cu tromboză tardivă. Nu s-a constatat niciun pattern privitor la zilele săptămânii, însă o incidență mai mare a trombozelor de stent a avut loc vara (probabil legat de activitatea fizică crescută din sezonul cald).

Implicația practică a acestui studiu este că pacienții cu stent coronarian ar beneficia mai mult de administrarea seara (decât dimineața) a medicației antitrombotice, pentru a preveni nadirul concentrației serice de antiagregant în timpul orelor periculoase de dimineață.

Factorii de risc pentru tromboza de stent sunt: diabetul zaharat, tratament antiplachetar discontinuu, fracție de ejecție scăzută, insuficiență renală, leziune situată la bifurcație, stent lung și cu diametru mic, disecție reziduală.

Add comment


Security code
Refresh