Vulvodinia (durerea vulvară)

Vulvodinia este un termen folosit pentru descrierea durerii cronice sau disconfortului resim?ite la nivelul vulvei.

Intensitatea durerii este diferită de la o femeie la alta. Cauza exactă a vulvodiniei nu este cunoscută, fiind diagnosticată de obicei după excluderea altor cauze de dureri vulvare (infecţii, boli dermatologice etc). Durerile se manifestă în timpul contactului sexual, controlului ginecologic, la inserţia tampoanelor intravaginale sau în poziţia şezândă. Posibilele cauze includ: predispoziţia genetică la inflamaţie, alergii sau hipersensibilitate, leziunile locale, neuropatia (număr crescut de terminaţii nervoase ce deservesc zona vaginală). Cercetătorii au estimat că un procent mai mare de 16% dintre femeie suferă de dureri cronice vulvare la un moment dat în viaţă. Debutul durerilor se situează în intervalul de vârstă cuprins între 18 şi 25 ani. Vulvodinia este frecvent întâlnită la femeile la care s-a instalat menopauza. Vulvodinia se poate asocia cu arsuri, iritaţii, înţepături sau leziuni vulvare. Durerea poate iradia sau poate rămâne localizată, poate fi constantă sau fluctuantă. Până în prezent nu s-a descoperit un tratament curativ pentru vulvodinie, dar există tratament simptomatic. Acesta include analgezice locale, produse hormonale cu administrare locală (estrogeni), fizioterapie, modificări de dietă sau medicamente cu efecte sistemice (antidepresive, anxiolitice). La unele femei se poate practica vestibulectomia, o intervenţie chirurgicală ce constă în excizarea fibrelor nervoase locale. Deoarece simptomele diferă de la o femeie la alta, tratamentele trebuie individualizate.

Comments  

# angeldarkwoman 2011-01-30 15:35
si eu ma chinui cu usturimi vulvare. La cat am umblat prin dr niciun unul n-a fost in stare sa-mi puna un diagnostic. La mine usturimile sunt constante. Chiar nu stie nimeni cum ar trebui sa procedam.
Reply | Reply with quote | Quote
# ana 2010-12-25 17:30
buna alina cu asemenea simptome ma confrunt si eu am tot cautat ajutor si nimeni nu mi-a dat un raspuns.
Reply | Reply with quote | Quote
# alina 2010-12-02 19:56
de 2 ani ma chinui cumplit cu dureri vulvare,usturim i,am facut diverse tratamente fara vreun rezultat,sunt disperata,mai ales ca ma regasesc in tot ce scrie aici despre vulvodinie,cum adica nu se trateaza?si ce inseamna vestibulectomia ,unde se face daca stie cineva,s au daca a facut vreun tratament care a dat rezultate,va rog sunt disperata,fac orice numai sa,scap de problema asta,care m a dot peste cap si am ajuns depresiva din acest motiv,de depresie m am vindecat dar ce se intimpla cu aceasta vulvodinie..... va rog daca stie cineva astept raspuns..... :sad:
Reply | Reply with quote | Quote
# Cami 2017-02-17 14:14
Buna Alina! Ai scapat pana la urma de vulvodinie? Ce tratament ai facut? Multumesc!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh