Vaccinurile și sindromul Guillain-Barré

Sindromul Guillain-Barré (poliradiculonevrita acut?) este o polineuropatie inflamatorie demielinizant? caracterizat? prin sl?biciune muscular? ?i paralizie centripet? (care porne?te de la mâini ?i picioare ?i se extinde spre trunchi).

Cauza o reprezintă răspunsul imun declanșat în prezența unor antigene străine (agenți infecțioși), care este îndreptat împotriva celulelor nervoase. Atacul autoimun asupra nervilor periferici duce la distrugerea mielinei și uneori chiar la leziuni axonale, iar recuperarea depinde de procesul de refacere axonală și remielinizare. Cea mai frecventă asociere a sindromului Guillain-Barré este cu o infecție anterioară cu Campylobacter jejuni sau citomegalovirus.

Există studii care au sugerat însă că triggerul sindromului Guillain-Barré poate fi reprezentat de virusurile gripale și chiar de vaccinarea anti-gripală.

Nu există însă un consens privind relația dintre vaccinurile gripale și sindromul Guillain-Barré, însă un studiu publicat în Vaccine a arătat un risc de 1 la 1 milion de doze de vaccin pentru această reacție adversă. Îngrijorarea cu privire la riscul de sindrom Guillain-Barré asociat vaccinării anti-gripale a apărut în timpul epidemiei americane de gripă porcină din 1976, când s-a raportat o incidență de 10 cazuri la 1 milion de vaccinări (45 milioane de persoane au primit vaccinul A/H1N1/New Jersey/1976). După 10 săptămâni, imunizarea a fost suspendată întrucât fuseseră înregistrate 532 cazuri de sindrom Guillain-Barré și 25 decese prin complicații respiratorii. Relația cauzală între vaccinare și poliradiculonevrita acută nu a fost confirmată în studiile ulterioare.

În pandemia de gripă A/H1N1 din 2009 s-a înregistrat un exces de 1 caz de sindrom Guillain-Barré la 1 milion de persoane vaccinate, adică aceeași frecvență ca pentru vaccinul gripal sezonier. Un studiu publicat în BMJ nu a evidențiat o creștere a riscului de sindrom Guillain-Barré sau boli autoimune la pacienții vaccinați cu Pandemrix.

Date echivoce privind asocierea cu un risc crescut de sindrom Guillain-Barré există și pentru vaccinul polio oral, vaccinul tetanic și vaccinul meningococic tetravalent (MCV4).

Referințe:

Add comment


Security code
Refresh