Determinarea tensiunii arteriale centrale

Riscul cardiovascular ?i beneficiile tratamentului sunt evaluate în func?ie de valorile tensionale determinate la nivelul arterei brahiale.

Determinarea tensiunii arteriale se face lafel de circa 100 ani, prin comprimarea arterei brahiale cu o manșetă aplicată la nivelul brațului. Este însă cunoscut faptul că această măsurătoare supraevaluează presiunea arterială centrală, de la nivelul aortei.

Până acum, singura modalitate de măsurare a tensiunii arteriale centrale era cea invazivă, prin cateterism. Alături de compania HealthSTATS International (Singapore), cercetătorii englezi de la Universitatea Leichester au pus la punct un dispozitiv care permite măsurarea presiunii arteriale în aortă, printr-o metodă indirectă.

Astfel, cu ajutorul unui senzor montat la ceasul de mână se înregistrează unda de puls (radială) generată de contracția cordului. Împreună cu o determinare a tensiunii arteriale la nivelul brațului, înregistrarea undei de puls este prelucrată pe calculator și oferă o valoare a presiunii arteriale centrale (CASP, central aortic systolic pressure).

Noua tehnică ar putea fi utilă în special la persoanele tinere (la care măsurarea tensiunii arteriale la nivelul brațului ar putea duce la diagnosticul eronat de hipertensiune arterială și la intervenții medicale nenecesare din cauza flexibilității mari a pereților arteriali) și la vârstnici (la care rigiditatea pereților arteriali duce la obținerea unor valori fals scăzute ale tensiunii arteriale). Fiind mult mai aproape de cord (unde se desprind ramurile coronariene) și vasele de la baza gâtului (din care se formează sistemul arterial care irigă creierul – carotidian și vertebral), presiunea aortică este un predictor mult mai fidel pentru riscul de infact sau stroke.

Update

Compania Centron Diagnostics, afiliată a King's College London, a lansat cBP 301, un monitor pentru determinarea presiunii arteriale sistolice periferice și centrale. Tehnologia a fost validată prin comparare cu determinări invazive ale presiunii arteriale centrale la nivelul aortei. Mai multe detalii aici.

Add comment


Security code
Refresh

Ultimele comentarii