Trombocite scăzute (trombocitopenia)

Trombocitopenia reprezinta scaderea numarului de trombocite (plachete sangvine).

Valorile normale ale numărului de trombocite pe hemogramă sunt cuprinse între 150.000 și 400.000 celule/mm3. Probele de coagulare sunt normale, cu excepția timpului de sângerare, care este prelungit.

Cauze

Există 3 cauze majore de trombocite scăzute:

  • producție scăzută în măduva hematogenă – anemie aplastică, cancere hematologice (leucemie), deficit de folat sau vitamina B12, mielodisplazie, ciroză hepatică (prin producție scăzută de trombopoetină), sepsis (în particular sepsis neonatal), infecții bacteriene/virale, alcoolism cronic, sindroame congenitale (anemie Fanconi, sindrom Alport, sindrom Wiskott-Aldrich)
  • distrugere crescută a trombocitelor intravascular, în ficat sau splină – coagulare intravasculară diseminată, trombocitopenie indusă medicamentos, purpura trombocitopenică imună (PTI), purpura trombotică trombocitopenică (PTT), sindrom hemolitic uremic, ciroză hepatică, splenomegalie cu hipersplenism hematologic, hemoglobinurie paroxistică nocturnă, sindrom antifosfolipidic, lupus eritematos sistemic, purpură post-transfuzională, sindrom HELLP, preeclampsie/eclampsie (în sarcină), infecție Helicobacter pylori
  • trombocitopenie indusă medicamentos – prin mielosupresie (citostatice, acid valproic, metotrexat, interferon, isotretinoin, montelukast, pantoprazol) sau distrucție mediată imun (heparină, abciximab)

Pseudotrombocitopenia sau falsa scădere a trombocitelor apare în cazul hemogramei efectuate la analizorul automat: prezența de trombocite aglutinate sau de macrotrombocite poate face ca aparatul să le interpreteze drept leucocite, ceea ce duce la un număr scăzut de trombocite. În aceste situații este necesară efectuarea unei hemograme cu frotiu și numărătoare de trombocite pe cameră la microscop.

Semne și simptome

Trombocitopenia moderat-severă poate duce la manifestări hemoragice cutaneomucoase – purpură, peteșii, echimoze, gingivoragii, epistaxis, sângerare digestivă, sângerare menstruală prelungită. Sângerările pot apărea la traumatisme minore în cazul unei trombocitopenii între 30.000-50.000/mm3 și spontan la un număr de trombocite sub 30.000/mm3.

Investigații necesare pentru stabilirea cauzei

Tratament

Tratamentul trebuie să fie etiologic sau patogenic, după depistarea cauzei. Pentru rezolvarea pe termen scurt a trombocitopeniei severe se poate face transfuzie de masă trombocitară.


Ultimele comentarii

  • Buna Ai sarcina toxica. Si eu am vomitat toata sarcina iar bebe s-a nascut mi ...

    Citește mai mult...

     
  • Buna ziua! As dorii sa ma ajutati si pe mine in legatura cu micul meu roman!Sunt ...

    Citește mai mult...

     
  • Buna seara, as dori sa stiu daca exista riscul ca si eu sa ma fi infectat cu H ...

    Citește mai mult...

Comentarii  

# catalina 03-04-2016 10:22
Buna ziua,
Analizele spun: Numaratoare trombocite 45, Hemoglobina eritrocitara medie 19.7, hemoglobina 12.5.
Simptomele sun de mancarime a pielii. Ce recomandati ?
Va multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Gigi 14-05-2014 17:50
Buna seara,
Am facut un set de analize si printre altele sa descoperit ca am 27000 trombocite ...
Trebuie sa contactez urgent un doctor sau pot sa astept pana maine.
Ma poate ajuta cineva?
Multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# trombocite scazute 21-01-2014 23:45
Va rog un raspuns.Sotul are trombocitele f scazute mai exact 78 la numar. Tot ce tine de trombocite este prost, :largimea curbei de distribuire a trombocitelor 20, ; volum mediu trombocitar 13,8 ; macrotrombocite 55,8 , ; plachetocrit-PC T - 0,11 . La comentarii i s a scris TROMBOCITOPENIE . ANIZOCITOZA TROMBOCITARA CU MACROTROMBOCITE . As vrea sa stiu va rog cat de grav este si daca exista tratament . Multumesc.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# laura 31-03-2013 06:03
* Lactat dehidrogenaza (LDH) 121 U/L 135 - 214
Hematologie
Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si
indici
* Numar leucocite 6.86 mii/μL 4 - 10
* Numar eritrocite 4.06 mil./μL 3.8 - 5.1
* Hemoglobina {Hb} 11.2 g/dL 11.7 - 15.5
* Hematocrit 34.8 % 35 - 45
* Volum eritrocitar mediu {VEM} 85.7 fL 81 - 100
* Hemoglobina eritrocitara medie {HEM} 27.6 pg/cell 27 - 34
* Concentratie medie a Hb/eritrocit 32.2 g/dL 32 - 36
* Largimea distributiei eritrocitare 12.8 % 11.6 - 14.8
* Numar trombocite 106 mii/μL 150 - 450
* Volum trombocitar mediu {VTM} 13 fL 7.4 - 13
* Largimea distributiei trombocitare 18.1 % 8 - 16.5
*Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si
indici
* Bazofil 0.02 mii/μL ≤ 0.2
Comentarii
Majoritatea hematiilor sunt normocitare, normocrome.
Elemente leucocitare cu morfologie normala.
Prezente trombocite pe fiecare camp microscopic al frotiului sanguin (efectuat din sange capilar), examinat cu obiectiv 100x (imersie) , in
medie 10-11 trombocite/camp.
Trombocitele sunt dispuse izolat/grupuri mici (3-5) ; se evidentiaza rare macrotrombocite.
* VSH 9 va rog sa imi raspundeti la aceste analize abia peste 2 saptamani sunt programata la medic sunt ffff speriata
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 06-04-2013 01:40
Aveti o anemie usoara normocroma normocitara si o trombocitopenie usoara. Mergeti la un consult hematologic!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# Mircea 16-02-2013 05:39
Buna. As dori sa va cer sfatul in legatura cu boala tatalui meu care in luna octombrie 2012 a fost diagnosticat cu purpura trombocitara idiopatica. A stat 6 saptamani in spital a facut tratament cu dexametazona, hidrocortizon, transfuzii cu masa trombocitara si citafereza. rezultatul analizelor dupa 6 saptamani arata 9ooo trombocite. Doamna doctor ne-a recomandat medicamentul REVOLADE care este intradevar foarte bun si da rezultate bune dar odata intrerupt scad din nou numarul de trombocite. Revolade e foarte scump doza de 75mg costa 2100 ron, problema e ca dupa patru luni de tratament nu mai putem suporta financiar acest medicament. V-as ruga daca puteti sa ne ajutati cu un medicament similar care nu ar costa atat de mult. Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 17-02-2013 15:38
Alternative la Revolade sunt Promacta (care contine tot eltrombopag) sau Nplate (romiplostim), dar care sunt lafel de scumpe.
Daca nu a raspuns la corticoterapie trebuie avuta in vedere terapia imunosupresoare sau splenectomia, ambele avand riscuri importante.
De verificat si infectia cu Helicobacter pylori, care daca exista si este tratata poate ameliora trombocitopenia.
Sanatate!
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# monicar 17-01-2013 09:02
Tatal meu a fost diagnosticat cu limfom hodgkin.urmeaza tratament cu citostatice.num arul trombocitelor e scazut la 90mii.recomanda ti-ne un tratament naturist ca nu merge cu prednison.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# ghita valerica 09-12-2012 10:32
fetita mea are trombocitele140 ,va rog spuneti-mi este vreo problema marti am programare la hematolog.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# olguta 19-10-2012 20:44
am nr total trombocite76 pct trombocrit 0,09 va rog sa-mi recomandati un tratament naturist pentru cresterea valorilor la normal va multumesc
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat
# admin 04-11-2012 09:56
Trebuie depistata cauza pentru care trombocitele sunt scazute si abia apoi stabilit tratamentul.
Răspunde | Răspunde cu citat | Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

The Best United Kingdom Bookmaker Ladbrokes Promo Code website review