Tripla terapie în hepatita virală C

Noul standard terapeutic pentru tratamentul hepatitei virale C este tripla terapie cu interferon, look health ribavirin? ?i un inhibitor de proteaz? (boceprevir, telaprevir).

În viitor, schema terapeutică ar putea fi îmbogățită și mai mult, cu inhibitori de polimerază și inhibitori ai fuziunii.

Asocierea inhibitorilor de protează la interferon + ribavirină crește succesul terapeutic de la 50% până la 80%. Principala indicație a triplei terapii va fi reprezentată de nonresponderi. Prețul triplei terapii pentru 1 pacient pe toată durata tratamentului este estimat la 20.000 dolari.

Eficacitatea bocepirevir a fost dovedită în studiile SPRINT-1, SPRINT-2 și RESPOND-2 iar cea a telaprevir în trialurile ADVANCE, ILLUMINATE și REALIZE.

Potrivit celor mai recente date epidemiologice, peste 1 milion de români suferă de infecție cronică cu virusul hepatitic C. Spre deosebire de hepatita virală B, pentru care există vaccin, infecţia cu virusul hepatitic C nu beneficiază de prevenţie prin imunizare deoarece virusul prezintă la capătul 5’ al genomului o regiune hipervariabilă care determină modificarea continuă a structurii virale. Ultimele tendințe în tratamentul antiviral sunt reprezentate de studii de farmacogenetică, constând în screeningul pacienților pentru prezența de mutații genetice care pot conferi rezistență la tratament. Actualmente, nonresponderii pot fi identificați prin testarea genetică a variantei interleukinei IL28B.

Add comment


Security code
Refresh