Tratamentul cancerului la ficat

Carcinomul hepatocelular (HCC) reprezint? cea de-a 6-a cea mai frecvent? form? de cancer ?i a 3-a cauz? de mortalitate prin cancer la nivel global.

Cancerul la ficat apare cel mai adesea la persoanele cu hepatită cronică B sau C, ciroză hepatică (toxic-nutrițională sau metabolică – ficat gras nonalcoolic sau steatohepatită nonalcoolică) sau infecție HIV.

Circa 20-30% dintre pacienții cu hepatocarcinom sunt diagnosticați în stadii precoce – care se pretează la operație de rezecție hepatică sau terapie loco-ablativă (ablație prin radiofrecvență, injectare percutană de alcool), alți 20% sunt depistați în stadiul de formațiuni tumorale multifocale intrahepatice – beneficiind de chemoembolizare transarterială (TACE), iar restul ajung la medic în stadii avansate – caz în care se face terapie sistemică. O alternativă terapeutică pentru my-pharm-blog.com o reprezintă și transplantul de ficat.

Algoritmul de tratament pentru carcinomul hepatocelular este următorul (vezi imaginea):

  • nodul unic, sub 2 cm – rezecție hepatică
  • dacă pacientul este decompensat hepatic sau prezintă comorbidități sau dacă are 3 noduli sub 3 cm – ablație locală
  • formațiuni tumorale multiple – chemoembolizare (+ agent anti-VEGF = bevacizumab/Avastin, având în vedere că hipoxia indusă de chemoembolizare antrenează upreglarea factorilor angiogenici, inclusiv VEGF)
  • tumora prezintă invazie vasculară intra- sau extrahepatică – sorafenib/Nexavar, chimioterapie sistemică

Referințe: Targeted therapy of hepatocellular carcinoma: Present and Future

Add comment


Security code
Refresh