Tratamente gratuite în străinătate – cum apelăm la ele?

E 112

Celebrul formular E112 certifica faptul ca, cure din motive obiective, asiguratul nu poate beneficia de tratament în timp util în unitatile din România si este îndreptatit sa primeasca tratament gratuit într-o clinica din spatiul UE.

Pentru aprobarea tratamentului pe baza formularului E 112, pacientul trebuie sa primeasca acordul scris al medicului curant si pe cel al medicului de la clinica din strainatate si sa anexeze actele doveditoare pentru calitatea de asigurat. Desi aprobarea unui dosar bine întocmit ar trebui sa dureze doar câteva zile (pâna în maxim 30 zile, conform legii), în majoritatea situatiilor se asteapta chiar si câteva luni. Totodata, aprobarea formularului E 112 poate fi refuzata de comisia de experti a CNAS daca aceasta stabileste ca deplasarea în strainatate ar avea un impact negativ asupra starii de sanatate a pacientului.

Afectiunile pentru care s-a acordat cel mai frecvent formularul E 112 sunt: tumori, insuficienta cardiaca, insuficienta renala cronica, cardiopatie ischemica cronica dureroasa, malformatie artero-venoasa cerebrala, insuficienta de valva aortica, anevrism gigant de sifon carotidian.

E 106

Formularul E 106 este util celor care îsi platesc asigurarile de sanatate într-o tara si au nevoie de tratament în alta tara, cea în care locuiesc. Spre exemplu, o persoana cu rezidenta în alta tara decât cea în care îsi plateste asigurarile (cei care muncesc în strainatate) poate apela la acest formular pentru a se trata în tara de resedinta.

În perioada 2006-2008, aproximativ 500 români au beneficiat de tratamente în Spania, Italia, Franta, Belgia sau Austria, prin intermediul acestui formular.

Asistenta medicala de urgenta (spre exemplu pentru turisti) este asigurata pe baza cardului european de asigurari de sanatate.

E 104

Acest formular este un document prin care se recapituleaza perioadele de asigurare, de munca sau de resedinta realizate pe teritoriul unui stat membru UE.

E 109

Formularul E 109 permite familiilor persoanelor care lucreaza într-o tara UE sa beneficieze de tratament într-un alt stat.

Add comment


Security code
Refresh