Tratamente gratuite în străinatate

E 112

Celebrul formular E112 certific? faptul c?, sickness din motive obiective, unhealthy asiguratul nu poate beneficia de tratament în timp util în unit??ile din România si este îndrept??it s? primeasc? tratament gratuit într-o clinic? din spa?iul UE.

Pentru aprobarea tratamentului pe baza formularului E 112, pacientul trebuie să primească acordul scris al medicului curant și pe cel al medicului de la clinica din străinatate și să anexeze actele doveditoare pentru calitatea de asigurat. Deși aprobarea unui dosar bine întocmit ar trebui sa dureze doar câteva zile (până în maxim 30 zile, conform legii), în majoritatea situațiilor se așteaptă chiar și câteva luni. Totodată, aprobarea formularului E 112 poate fi refuzată de comisia de experți a CNAS dacă aceasta stabilește că deplasarea în străinatate ar avea un impact negativ asupra stării de sănătate a pacientului.

Afecțiunile pentru care s-a acordat cel mai frecvent formularul E 112 sunt: tumori, insuficiență cardiacă, insuficiență renală cronică, cardiopatie ischemica cronică dureroasă, malformație arterio-venoasă cerebrală, insuficiența de valvă aortică, anevrism gigant de sifon carotidian.

E 106

Formularul E 106 este util celor care își plătesc asigurarile de sănătate într-o tara și au nevoie de tratament în alta țară, cea în care locuiesc. Spre exemplu, o persoana cu rezidență în alta țară decât cea în care își plăteste asigurările (cei care muncesc în străinătate) poate apela la acest formular pentru a se trata în tara de resedinta. În perioada 2006-2008, aproximativ 500 români au beneficiat de tratamente în Spania, Italia, Franta, Belgia sau Austria, prin intermediul acestui formular. Asistența medicală de urgență (spre exemplu pentru turiști) este asigurată pe baza cardului european de asigurări de sănătate sau pe baza asigurării medicale de călătorie.

E 104

Acest formular este un document prin care se recapitulează perioadele de asigurare, de munca sau de reședinta realizate pe teritoriul unui stat membru UE.

E 109

Formularul E 109 permite familiilor persoanelor care lucrează într-o țară UE să beneficieze de tratament într-un alt stat.

Detali despre formularul E112 pot fi găsite aici. Detalii despre celelalte formulare E sunt disponibile aici.

Add comment


Security code
Refresh