Testul Allen

Testul Allen este o prob? clinic? utilizat? pentru evaluarea fluxului arterial la nivelul mâinii.

Cel mai adesea este folosit de medic pentru a se asigura de patența arterei ulnare înaintea efectuării unei puncții arteriale la nivelul arterei radiale, în vederea dozării gazelor sangvine (gazometrie arterială), determinării invazive a presiunii arteriale, coronarografiei transradiale sau chirurgiei de by-pass. La nivelul palmei, ramurile arterelor radială și ulnară se anastomozează și realizează o arcadă palmară care asigură irigația mâinii. În cazul în care apare tromboza de arteră radială cateterizată, vascularizația mâinii va fi asigurată de artera ulnară prin intermediul arcadei palmare. La o proporție mică de persoane, arcada palmară este realizată doar de una dintre cele două artere, astfel că testul Allen va releva un deficit de irigare la obstrucția uneia dintre artere (de obicei, arcada palmară de la cealaltă mână are dublă origine, din ambele artere, astfel că se poate efectua cateterizarea la nivelul acesteia).

Cum se efectuează testul Allen?

Inițial se palpează pulsul la arterele radială și ulnară (cubitală), prin compresie profundă pe planul osteomuscular la nivelul feței anterioare a antebrațului distal (pacientul va fi rugat să efectueze flexia ușoară a mânii pe antebraț).

Testul propriu-zis constă în exsangvinarea mâinii prin strângerea pumnului și comprimarea simultană a arterelor radială și ulnară, urmată de eliberarea pe rând a celor două artere și aprecierea recolorării palmei.

Etapele testului Allen:

  • pentru golirea regiunii palmare de sânge pacientul este rugat să strângă pumnul de câteva ori sau să țină mâna ridicată timp de 30 secunde, apoi medicul comprimă ferm ambele artere între cele 2 police
  • pacientul este invitat să deschidă pumnul și se va constata că palma este palidă (între timp se menține compresia pe artere)
  • se decomprimă artera ulnară (menținându-se compresia pe artera radială) – dacă artera ulnară este patentă, se va observa colorarea normală a palmei în 3-5 secunde

Testul se poate efectua și pentru artera radială, atunci când este necesară cateterizarea arterei ulnare.

Clasic, testul Allen se făcea prin compresia timp de câteva minute a arterei radiale de la o mână și compararea colorației palmei cu cealaltă mână – dacă nu existau diferențe de colorație, însemna că circulația colaterală prin artera ulnară este suficientă pentru a asigura irigarea mâinii în cazul unei obstrucții a arterei radiale. Testul se continua cu decomprimarea arterei radiale și comprimarea arterei ulnare, iar dacă apărea o modificare a colorației palmei însemna că fluxul prin artera radială este mai slab (test Allen pozitiv).

Când este indicat testul Allen?

Testul este recomandat pentru a verifica dacă circulația de supleere (circulația colaterală) prin artera ulnară sau radială este suficientă, înaintea cateterizării arteriale. Testul Allen poate fi modificat la pacienții cu afectare aterosclerotică sistemică (boală cardiacă ischemică, ateromatoză carotidiană, arteriopatie periferică, stenoză de arteră renală), boli vasculare (arterită) sau istoric de traumatisme la nivelul mâinii sau antebrațului distal.

Cum se interpretează rezultatele testului Allen?

Recolorarea palmei la decomprimarea arterei ulnare înseamnă că fluxul sangvin prin artera ulnară este suficient pentru irigarea mâinii și că se poate efectua cataterizarea arterei radiale în siguranță, fără riscul de ischemiere a palmei.

Persistența palorii după decomprimarea arterei ulnare indică o stenoză la nivelul acesteia, ceea ce contraindică puncționarea arterei radiale.

Testul Allen video - N Engl J Med 2010; 363:e20

Add comment


Security code
Refresh