Test rapid streptococic

Testul rapid streptococic (strep test) este o analiz? rapid? a secre?iilor faringiene care depisteaz? prezen?a infec?iei cu Streptococul beta-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes).

Care este principiul testului rapid streptococic?

Testul rapid streptococic se bazează pe detectarea antigenului streptococic în secrețiile faringiene (RADT – rapid assay detection technique) și oferă rezultate în 10-15 minute. Avantajul testului rapid este că permite instituirea precoce a terapiei antibiotice în cazul în care se rezultatul este pozitiv pentru faringită streptococică.

Cum se efectuează testul?

Testul rapid streptococcus presupune recoltarea unei probe de secreții faringiene cu ajutorul unui tampon steril, prin aceeași tehnică ca și pentru exsudatul faringian (cu pacientul cu capul aplecat pe spate, gura larg deschisă și pronunțând vocala "A"). Cu 3-4 ore anterior recoltării, pacientul nu trebuie să fi consumat alimente sau lichide, și nu trebuie să își fi periat dinții. În timpul recoltării poate apărea senzație de vomă, reflex de tuse sau durere în gât. Spre deosebire de cultura din exsudatul faringian, ale cărei rezultate sunt disponibile în 24-48 ore, testul rapid poate stabili diagnosticul de faringită cu Streptococ în câteva minute. Administrarea recentă de antibiotice poate interfera cu rezultatele testului rapid streptococic.

Indicații ale testului rapid streptococic

Deși majoritatea (70%) infecțiilor faringo-amigdaliene sunt de etiologie virală, este important de diagnosticat sau exclus cauza streptococică deoarece netratată, aceasta poate evolua cu unele complicații severe precum reumatism articular acut (febra reumatismală), glomerulonefrită poststreptococică sau sinuzită.

Interpretarea rezultatelor

Sensibilitatea testului rapid în identificarea infecției streptococice este inferioară culturii din exsudat faringian. Rezultatul testului depinde de cantitatea de Streptococi prezentă în secrețiile faringiene.

Deoarece testul poate da rezultate fals-negative, în cazul în care se menține suspiciunea de infecție streptococică se recomandă repetarea testului sau efectuarea de analize cu acuratețe mai mare (examen microbiologic din exsudatul faringian – care identifică și prezența altor agenți patogeni).

În cazul unui rezultat pozitiv, se va iniția antibioterapia anti-streptococică.

Testul are o sensibilitate de 75-85% și o specificitate de 95-98%. Probabilitatea unui rezultat fals-negativ este crescută în fazele incipiente ale infecției (când populația de streptococi este mică), spre sfârșitul infecției (când majoritatea germenilor au fost îndepăratați prin clearance imun) sau dacă au fost administrate recent antibiotice.

Add comment


Security code
Refresh