Exsudatul faringian

Exsudatul faringian este o analiz? microbiologic? care pune în eviden?? prezen?a unei infec?ii bacteriene, fungice sau virale la nivelul faringelui.

Testul constă în prelevarea cu ajutorul unui tampon steril a unei probe de secreții faringiene care se pune pe medii de cultură pentru a depista prezența microorganismelor. Pe baza caracterelor de cultură ale coloniilor crescute și a unor teste chimice se poate identifica agentul patogen cauzal al infecției faringiene. În cazul în care pe mediul de cultură nu crește niciun microorganism, se consideră că exsudatul faringian este negativ. Rezultatele testului sunt disponibile în 24-48 ore.

Indicații ale exsudatului faringian

Exsudatul faringian este indicat persoanelor care acuză durere sau usturime în gât, dificultate sau durere la deglutiție, celor cu episoade repetate de faringo-amigdalită și pentru precizarea sensibilității germenilor la antibiotice în cazul infecțiilor bacteriene (prin antibiogramă). Exsudatul este recomandat și persoanelor asimptomatice, deoarece pot fi  purtătoare de germeni patogeni și reprezenta un rezervor infecțios în comunitate.

Recoltarea probei pentru exsudat faringian

Recoltarea probei pentru exsudat faringian se face înainte de a lua micul dejun, de a consuma orice fel de lichide sau solide și de a spăla dinții. În cazul în care aceste condiții pregătitoare nu au fost respectate, se va efectua recoltarea probei pentru exsudat după 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar. Este important ca exsudatul să fie efectuat înainte de instituirea oricărui tratament antibiotic sau antifungic întrucât chiar și o singură doză din aceste medicamente pot influența rezultatul.

Pentru recoltare se va folosi un tampon steril cu care va “șterge” regiunea faringiană și pe care îl va introduce ulterior în tubul recoltor. Cu pacientul așezat pe un scaun cu capul aplecat pe spate și gâtul în extensie, medicul apasă limba cu o spatulă (apăsător de limbă) și roagă pacientul să pronunțe prelungit litera A, pentru expunerea regiunii faringiene; introduce apoi tamponul (cu grijă pentru a nu atinge limba, obrajii sau palatul) și recoltează secreții de pe peretele posterior al faringelui și amigdale, în special din zonele inflamate, purulente sau ulcerate. Ulterior, se extrage tamponul cu aceeași grijă pentru a nu atinge pereții cavității bucale, după care se introduce în tubul recoltor în vederea însămânțării pe medii de cultură. Însămânțarea trebuie făcută în maxim 2 ore de la recoltare dacă nu se folosesc medii de conservare și transport (Stuart/Amies).

Prelevarea secrețiilor se poate face și prin spălătură faringiană (gargară cu apă sărată) sau tuse provocată.

În timpul recoltării poate apărea senzație de greață și vomă datorită atingerii peretelui posterior al faringelui și durere dacă regiunea faringo-amigdaliană este inflamată. Deoarece recoltarea poate provoca și reflex de tuse, se recomandă ca examinatorul să poarte mască de protecție facială.

Interpretarea rezultatelor exsudatului faringian

Exsudatul faringian este considerat pozitiv dacă se constată prezența coloniilor microbiene pe mediile de cultură. Cei mai frecvenți agenți patogeni identificați prin exsudat faringian sunt:

  • bacterii: Streptococul beta-hemolitic de grup A, Stafilococul auriu, Neisseria meningitidis (meningococ), Neisseria gonorrhoeae, Corynebacterium diphteriae (bacilul difteric), Bordetella pertussis (agentul etiologic al tusei măgărești), Arcanobacterium hemolyticum, Hemophilus influenzae, Fusobacterium spp.
  • fungi: Candida albicans
  • virusuri: enterovirusuri, virusul Epstein-Barr (EBV), herpesvirusuri

În cazul unui rezultat pozitiv se va efectua o antibiogramă pentru a testa sensibilitatea germenilor la diferitele antibiotice (rezultatele antibiogramei vor fi exprimate sub forma sensibil, intermediar și rezistent).

Dacă se suspectează o infecție streptococică și antibioterapia nu trebuie întârziată, se recomandă efectuarea unui test rapid streptococic care durează câteva minute, spre deosebire de cultura din exsudatul faringian, care necesită 24-48 ore pentru rezultat.

Absența creșterii microorganismelor pe mediile de cultură definește exsudatul faringian negativ.

Factori care pot influența rezultatul exsudatului faringian

  • pregătire incorectă: toaleta gurii – periaj dentar sau utilizare de apă de gură cu antiseptice, consum de alimente sau lichide în dimineața recoltării
  • defecte de recoltare: contaminarea tamponului cu secreții de pe limbă sau pereții cavității bucale
  • tratament recent cu antibiotice

Concluzii

Deși majoritatea infecțiilor faringiene sunt de cauză virală (70%) și sunt autolimitate, unele faringite pot fi bacteriene și necesită tratament antibiotic; este cazul faringitelor streptococice, care dacă sunt neglijate se pot complica cu reumatism articular acut (febră reumatismală), glomerulonefrită post-streptococică, otită sau sinuzită.

Add comment


Security code
Refresh